Понеделник, 20 Юли 2020 19:18

Новите учебници по Религия – Християнство- Православие са одобрени като приложими в практиката

Новите учебници по Религия – Християнство- Православие са одобрени като приложими в практиката
|||| |||| ||||

Тази новина съобщи Министерството на образованието и науката.Всички учебници – от 1-ви до 5-и клас включително- са одобрени от учителите по Религия по места. С това завършва двуетапната процедура на Просветното министерство по оценяване на внесените проекти, съобщиха от Светия синод.Очаква се тежката дума да си каже министърът на образованието и науката за всеки учебник и да се премине към отпечатването им. След което ще бъдат разпространени в началните и средните училища за предстоящата 2020/2021 учебна година. Учебниците на Българската православна църква ще бъдат раздавани безплатно на децата, които изучават Религия – Християнство – Православие.

Повече от похвално е, че подрастващите ще имат възможност да получат знания за ВЯРАТА, за религиозната потребност и религиозното чувство. А също така Просветното министерство ще възобнови традицията от минали години, когато религиозното образование беше на висота в школата. Неотдавна, в църковната библиотека при храм „Св. Неделя”в смолянския квартал Райково намерих учебник по Религия за седми гимназиален клас от 1942 г.с автори:проф. прот. Христо Димитров и Бончо Бончев. Той съдържа 26 урочни статии с интересно съдържание: например Бог като творец и Промислител на света и човека, Безсмъртие на човешката душа, Религия и нравственост, Добро и зло от християнско гледище, Нравствена борба, лични усилия и Божия помощ и др.

Ето какво пишат авторите в предговора:”Човек идва в света без всякакво знание и разбиране. Умът на детето прилича на бяла хартия, а духът му – на неразорана целина. В нея после можем да насадим каквото искаме учение, за да направим от него християнин, евреин, мохамеданин или будист. Обаче не трябва да се забравя, че човек има у себе си вродена религиозна потребност, която прави дори детската природа религиозна. Затова самите религиозни вярвания и преживявания са коренна и непроизводна функция на човешкия дух.”

Факт е, че новите учебници са одобрени, проблемът обаче е доколко те ще се харесат на учениците, и дали родителите им ще ги поощрят в опознаването на Бога и на християнството като религия на живота, радостта и творчеството.

Сийка КЕТЕВА

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!