Няколко типични профила от сайтовете за запознанства

Няколко типични профила от сайтовете за запознанства
Социалните мрежи и сайтовете за запознанства набират популярност с невероятни темпове. Всеки ден милиони хора застават пред екраните на компютрите си в едно гигантско виртуално кафене. Там споделят, харесват, снимат се, коментират и се запознават. Там е онзи огромен площад, на който всеки стои точно на една ръка разстояние от останалите. Там търсим мечтите си, понякога ги погребваме и после търсим отново, там сме тези, които често нямаме смелостта да бъдем на живо или онези, в които  горещо желаем да се превърнем, там сме актьори, играчи или болезнено искрени, крием или откриваме, привличаме или отблъскваме, харесваме или се ужасяваме. Там живеем втория си живот, който понякога предпочитаме дори пред реалния.
Ето няколко типични черти на обичайно срещани профили, които шестват с широки крачки из българския Интернет сектор, посветен на запознанствата и социалните контакти. Те изразяват най-честите нужди и търсения на хората, които водят активен виртуален живот.
Огромен е процентът хора, които участват в този тип мрежи заради удоволствието от сладката приказка, симпатичната клюкинка или „махленската” раздумка с близки или непознати интересни екземпляри. Споделянето на снимки, линкове, текстове, коментари е толкова приятно занимание, че пълни не само свободното ни, но често и работното време. Типичен профил на този потребител няма, защото всички – мъже, жени, тийнейджъри, дори деца и възрастни хора са любители на тези леки виртуални удоволствия. Там откриваме хора с подобни на нашите интереси, нагласи и пристрастия. Там се крият истински съкровища за душата, ума и емоциите.
Друг значителен контингент от ползватели на сайтовете за запознанства са дамите на средна възраст, които най-често живеят извън столицата. Това е съвсем разбираемо предвид значителния превес на дамското население в страната спрямо мъжкото, както и ограничеността на контактите „на живо” в малките населени места. Обикновено такива профили са близки до реалността, звучат искрено, а търсенията на авторите им обичайно са свързани с дълготрайна връзка, сериозни намерения или брак. Това са профили с публикувана снимка и тя не е от абитурентския бал преди 20 години. Хората, с такива профили имат конкретна цел, различна от раздумка тип „загуби време”, но това не изключва наистина приятен разговор с тях. На този тип съответстват макар и по малобройни мъжки профили с подобни нужди. Те обикновено са с ясна изразност, лишени от оригиналничене и звучат доста сериозно като се стремят да представят автора си във възможно най-добрата според него светлина. Този тип хора с важни лични каузи обикновено залагат в собствената си реклама на качества като „весел”, „знае какво иска”, „с чувство за хумор” и „приятна външност”. От своя страна дамите разчитат на „добра домакиня”, „романтичка” отново „приятна външност”, а обобщеният образ на идеалния партньор е „представителен”, „стабилен”, „със сериозни намерения”, „да обича децата и семейството” и т.н.  Шантажът в тези профили е възможен, макар хората, които принадлежат на тази група да са изключително внимателни към детайлите в посланията, които получават и чувствителни към всеки намек за спекула с чувствата им. Те обичайно притежават известен опит, а и възрастта дава достатъчно социални умения, за да разкрият евентуални фалшификации. Един разумен съвет, към хората, които биха прибягнали до социалните мрежи със сериозна цел е да избягват клишетата в себеописанията си, за да не се превърне профилът им в поредния артикул от щанда с конфекция и за да успеят да изявят същността си най-ясно. Важно е човек да нарисува себе си реалистично и да улови онези характерни черти, които го правят специален, за да успее да открие наистина своята половинка.
Вторият тип хора, които заливат на талази мрежите са „златотърсачките” и „ловците на златни рибки”. В дамския сектор на този типаж можете да откриете изключително привлекателни снимки на видима възраст 18, като реалната варира в широки граници. Тъй като външността е най-силното оръжие, въдица и примамка в тази търсения, снимките изглеждат зашеметяващо, а изискванията макар и да звучат леко разсеяно са доста категорични. „Ловците на златни рибки” като тяхно огледало и често отговор на техните мечти са едно значително мнозинство сред мъжките профили. Те демонстрират добър социален статус и финансово състояние. Могат да са наистина интелигентни хора или да носят всички белези на първенюшкия манталитет. Понякога са наистина остроумни, понякога твърде лаконични: „Вечеря, кино секс?” е запитване, което всяко дама е получавала в пощенската кутия на профила си. Смело атакуват и не губят време в твърде дълги философски диалози, защото целта не е „интелектуален гъдел”. Често колекциите им от интернет завоевания са внушителни, а „запълването на свободно леглово време” от страна на дамите, които проявяват интерес към тях срещу определени облаги е негласния договор в този тип сътрудничество. Такива профили са лесно разпознаваеми по нюанси, които намекват за финансови облаги в мъжките профили или подчертана предизвикателност в снимките на дамите. Разбира се, развлечението, когато е такова и за двете страни и не наранява трета или четвърта е чудесно нещо, но тук можете да откриете и хора с твърде странни навици, нужди и желания. Фалшификациите тук са широка практика. Затова, ако тръгвате на първа среща с човек, който отговаря на този характерен тип, то спазвайте всички необходими мерки за сигурност.  Добре е ваш близък да знае кога, къде и за колко време ще бъдете заедно, а всеки намек, който ви се стори твърде странен или чудат, просто приемете като ясен знак да си тръгнете незабавно. Не забравяйте, че в дебрите на Интернет можете да попаднете както на скучноват счетоводител, така и на истински психопат, като профилите на двамата изглеждат почти еднакво в стандартизираните си модели. Изненадите и в двете посоки съвсем не са спестени. Можете дълго да си пишете с обикновен домошар, който се оказва професор по английска литература или с банков чиновник, чиято заветна мечта се оказват странни садистични удоволствия.
Едно е ясно: внимавайте, отваряйте си очите на четири, не се предоверявайте и не рискувайте безразсъдно, защото малкото квадратно прозорче може да ви обещава много, но крие и сериозни рискове. Накрая помнете, че Интернет наистина е мястото, в което човек може да се забавлява до насита, да срещне половинката си, да си намери работа, да завърши образованието си, но все още не може да замени усещането от живия контакт с хората.
 
автор: Лейди Смолян
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре