Понеделник, 11 Май 2020 13:52

Област Смолян на 12 място в страната по брой заболели от коронавирус

Област Смолян на 12 място в страната по брой заболели от коронавирус
|||| |||| ||||
Област Смолян остава с 38 установени случая на заразени с коронавирус към днешна дата. Това обяви областният управител Недялко Славов на редовния брифинг днес. Към момента излекуваните са 24-ма, смъртните случаи остават четири. Активните случаи към днешна дата са 11 , 4 от тях в болници – 3-ма в областното лечебно заведение и 1 в болницата в Девин, амбулаторните случаи са 7. „По брой пациенти област Смолян е на 12 място сред областите в страната, след София, Плевен, Видин, Благоевград, Кюстендил, Пловдив, Ямбол Пазарджик, Сливен Бургас, Стара Загора. Първите три области съставляват 61 % от всички регистрирани случаи в страната. На глава от населението Смолян се нарежда на 6 място в страната с 1 заболял на 2 720 жители. Преди Смолян са Видин, Плевен, Кюстендил, Ямбол, София“, отбеляза областният управител.
 
През миналата седмица са проведени две работни срещи на РЗИ и областната болница за обсъждане на критични точки и организацията на работа, с цел минимизиране риска за персонала и повишаване на борбата с вътреболнични инфекции. Дадени са препоръки за чести инструктажи за работа, обсъдени са и практически въпроси в организацията на работа.
 
„Искам да обърна внимание на жителите на областта, сега когато отпадат ограничителните мерки, възможността да се възползваме от правото на повече свободи и по-малко противоепидемични ограничителни мерки, е в нашите ръце. От отговорното поведение на всеки от нас зависи до колко нашия живот ще се върне към нормалността и ще бъде спокоен“, категорична беше д-р Мими Кубатева.
 
Директорът на смолянската болница д-р Марин Даракчиев посочи, че в момента в инфекциозното отделение се лекуват 3-ма пациенти с доказан коронавирус. Двама имат втора отрицателна проба и предстои да бъдат изписани. „Съсредоточени сме върху тестване на персонала. Имаме 45 отрицателни PCR теста и 55 бързи теста, като само двама са положителни за антитела. Болницата има възможност да продължава да работи, няма дефицит на персонал в момента. Умолявам гражданите да продължат да спазват мерките, за да приключи ситуацията в областта и да изпишем последния пациент до края на седмицата“, заяви д-р Даракчиев.
 
 
 

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!