Menu
Събота, 25 Май 2019 13:44

Област Смолян отбеляза тържествено Деня на Българската просвета и култура и на Славянската писменост

Публикувана от Прочетена 870 пъти
По случай Деня на Българската просвета и култура и на Славянската писменост, областният управител Недялко Славов участва в тържествено шествие с децата, учениците и учителите от всички училища и детски градини в община Златоград. В поздрава си той отбеляза, че българският народ е сред малкото в света, които имат свой език, писменост и култура и това е основополагащо за развитието ни като държава и нация. „Писмеността е тази, която отрежда значимо място на славяните в световната и европейска цивилизация! Но на 24-ти май трябва да се замислим как използваме словото днес – да градим мостове или да издигаме стени! В 21-ви век словото може да бъде мощен инструмент за прогрес и обединение за общи каузи, но може да бъде силно оръжие за кавги и противопоставяне! Ето защо, на 24-ти май най-силното послание е, че трябва да използваме езика за диалог и постигане на сговор и единение помежду ни!“

„Бъдете все така усърдни и успешни като сеете зрънцата на знанието, интелекта и добротата в съзнанието на вашите възпитаници!“, Славов изказа признателност към благородния и мисионерски труд на всички учители и съвременни будители. „А учениците да не спират да се просвещават, защото днес образованието е най-смислената и стойностна инвестиция. Пред образования човек се отварят всички врати!“

В Златоград в двора на най-старото взаимно училище бяха отличени учители и ученици с постижения в различни прояви.

В празничното шествие, което и тази година се проведе в Смолян по случай 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, се включиха заместник-областният управител Владимир Гърбелов, кметът на община Смолян Николай Мелемов, народният представител д-р Даниела Дариткова, секретарят на община Смолян Момчил Николов, началникът на РУО-Смолян Мария Семерджиева, общински съветници, представители на различни институции, стотици ученици, учители, деца от детските градини и граждани. Всички те носеха български трибагреници, цветя и знамена с лика на Кирил и Методий.

Кметът Николай Мелемов връчи на 30 изтъкнати дейци в сферата на образованието, науката, културата и журналистиката, Годишните награди на община Смолян за 2019 г., а Мария Семерджиева отличи с наградата на РУО-Смолян – почетен знак „Стою Шишков”, учители и директори. За втора година община Смолян връчи награди на ученици по случай 24 май за принос в съхраняването на българското слово с участието си в конкурса „Родна реч, омайна, сладка…”

Програмата продължи с тържествен концерт с участието на DUO CANZONE.
 
 
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!