Областен кръг на Фестивал на авторска драматургия и театър на английски език

Областен кръг на Фестивал на авторска драматургия и театър на английски език Областен кръг на Фестивал на авторска драматургия и театър на английски език Областен кръг на Фестивал на авторска драматургия и театър на английски език Областен кръг на Фестивал на авторска драматургия и театър на английски език Областен кръг на Фестивал на авторска драматургия и театър на английски език Областен кръг на Фестивал на авторска драматургия и театър на английски език
На 22.02.2020г в зала №1 на РДТ „Николай Хайтов“ в Смолян се проведе областния кръг на Фестивал на авторска драматургия и театър на английски език за учебната 2019-2020г.
 
Проектът на МОН се реализира с подкрепата и участието на Британски съвет, България, и посолството на Съединените американски щати в България.
 
Областният кръг се организира от училище-домакин, тази година това е ЕГ “Иван Вазов“- Смолян. Според регламента участват ученици в две възрастови групи, които изучават английски език в училище:

–от ІV клас до VІІ клас
– от VІІІ до ХІІ клас включително
 
Участниците разработват свой драматургичен материал – изцяло авторски или по мотиви от класически и/или съвременни произведения. Сценичният етюд е с продължителност до 20 минути и се изпълнява без специално осветление и ефекти. Сценичните етюди на участниците от двете възрастови групи се оценяваха от жури в състав:
Председател: Цеца Илиева, ръководител на Младежки театър „Ирис“ към читалище „Орфееви гори-1870“ в Смолян и членове: ст. учител по английски език в ПГИ „Карл Маркс“ Емануила Величкова и преподавател по английски в СУ “Св.св. Кирил и Методий“ Димитрия Аянска.
 
За участие в националния кръг в двете възрастови групи бяха отличени пиесите:
 
1-ва възрастова група 4-7 клас -театрална група към ППМГ“Васил Левски“ - Смолян за постановката „Домът е там, където е сърцето“ , по мотиви от „Оливър Туист“ – Чарлз Дикенс.
2-ра възрастова група-8-12 клас- наградата Диплом и представяне на национално ниво на фестивала, спечели пиесата на ЕГ “Иван Вазов“-Смолян „Магията на театъра“, с ръководител Людмила Тенева.

Журито връчи и грамоти, подготвени от РУО- Смолян на ръководителите на театралните състави към трите учебни заведения, участвали във фестивала. Бяха връчени и 9 индивидуални грамоти за сценично присъствие и оригинална игра на сцена на ученици, отличили се с актьорски качества и цялостно изпълнение.
 
За да определи победителите, журито работи по предварително зададени критерии:
 
- Оригинален сценарий, с ясно изразени мисли и гледни точки
-Езикови компетентности
- Физическо сценично присъствие – убедително пресъздаване на образите и въздействащо изпълнение
-Вокални качества и на настроението на пиесата
– Цялостно изпълнение на групата –
- Постановка – сценография, реквизит, костюми, грим
 
Националният кръг, на който ще се явяват победителите от областния кръг в двете възрастови групи, ще се проведе в гр. София на 13.03 и 14.03.2020 г., където ще бъде излъчен националният победител във Фестивал на авторска драматургия и театър на английски език за учебната 2019-2020г.
 
На областния кръг на фестивала в Смолян, който се проведе на 22.20 2020г участваха:
 
1. ЕГ“Иван Вазов“ възрастова група 8-12 кл. с пиесата „Магията на театъра“ с ръководител Людмила Тенева
В един театър решават да попълнят актьорския си състав и обявяват прослушване. На прослушването се явяват три състава, които представят своите етюди - урок по география по Бранислав Нушич, Чаплин, трагичната история на двама влюбени по време на войната в Сараево.
Журито е впечатлено от представянето, защото всички участници са
изпълнени с магията на театъра.
 
2. СУ“ Антим I”- Златоград с ръководител Наталия Стоилкова, участваха във възрастова група 4-7 клас с постановката “Тик Ток поколението”, отразяваща най-новата тенденция, не само у нас, но и по света.
Приложението Тик Ток е доста нашумяло в последно време и се използва от хора на всякаква възраст, предимно младото поколение. Сценката показва как тийнейджърите се забавляват на платформата и как покрайзабавлението успяват да се формират като личности, и да изградят свой собствен характер, и стил. Етюдът представи и най-интересните типове потребители.
 
В Първа възрастова група- 4 и 7 клас участва и театрална група към ППМГ „ В. Левски“ с „Домът е там, където е сърцето“ по мотиви от „Оливър Туист“ – Чарлз Дикенс, с ръководител Емилия Пенчева.
ППМГ „Васил Левски“ град Смолян участва и във втора възрастова група от 8 до 12 клас.
Ученици от 10 и 11 клас в ППМГ „В. Левски“ се представиха с пиесата „Училище със стогодишна история“, по мотиви от книгата на Никола Чернев „Райковска гимназия“ - част 1, с ръководител Емилия Пенчева.
Пиесата е посветена на историите, разказвани от няколко поколения, за образованието, дисциплината и реда в училище от 20 век. Възпитаниците на ППМГ – училището със стогодишна история, представи пиесата, тематично посветена на 100-годишния юбилей на Райковската гимназия.
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре