Събота, 15 Февруари 2020

Областен кръг на Националната конференцията „Хуманизъм и вяра“ се проведе в Смолян

Публикувана от
Областен кръг на Националната конференцията „Хуманизъм и вяра“ се проведе в Смолян
  Снимка: РУО - Смолян
|||| |||| Снимка: РУО - Смолян||||
В Смолян се проведе областен кръг от Националната конференция на тема: "Хуманизъм и вяра“, организиран от Регионално управление на образованието –гр. Смолян.  На него бяха представени добри педагогически практики в областта на духовността и нравственото възпитание на децата и учениците в групите по православно християнство в областта. В Смолян се проведе областен кръг от Националната конференция на тема: "Хуманизъм и вяра“, организиран от Регионално управление на образованието –гр. Смолян.  На него бяха представени добри педагогически практики в областта на духовността и нравственото възпитание на децата и учениците в групите по православно християнство в областта. Домакин на събитието  беше ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Смолян. Гости бяха експерти от РУО Смолян, директори на образователни институции в Смолян, преподаватели по религия и родители. 
 
В областния кръг бяха представени 4 презентации с добри практики в 4-те възрастови групи-детска градина, начален етап, прогимназиален и гимназиален етап. Събитието започна с открит урок в първи клас на тема „Прошка“ , изнесен от преподавателките по религия в ОУ “Проф. д-р Асен Златаров“ Емилия Керемедчиева, Николина Попсавова-Жекина и Любка Мандова. Под формата на приказки, беседи и игри, децата споделиха наученото за добродетелите и положителните качествата на човека, за „вълшебните думи“-“извинявай“, „прости ми“ и „благодаря“. Откритият урок представи знанията за поста, пречистването чрез храната, както и по-висшата степен - чрез прошката. Идеята е в ранната училищна възраст да се изгради осъзнаване на грешката и последвалата прошка в ежедневието, което да положи основата за изграждане на морални добродетели в следващите етапи на възпитание и обучение на децата.Включиха се и деца от 5-клас, които вече са учили религия и представиха кратка драматизация, пресъздаваща празника Сирни Заговезни и ролята му в народната традиция и вяра.
 
След открития урок всички деца получиха специални грамоти, рисувателни блокчета и моливи, подготвени от РУО в Смолян.„В другите големи градове има изключителна конкуренция, но ние не отстъпваме по качество, защото сме били на национално обучение за трите нови учебни програми на МОН. Нашата добра практика е съвместната ни работа с Църквата-в училище работим с официалните програми на МОН, а в основата на презентацията ни е темата „Как въздейства обучението по религия върху децата.“, обобщи преподавателката по религия Николина Попсавова-Жекина. В ОУ „Проф.д-р Асен Златаров“ има обучение по религия от 21 години, което се осъществява под формата на избираем предмет в допълнителната подготовка, осъществено по желание на родителите. Училището е единственото в града, което предлага обучение по религия в такава форма. През учебната 2019/2020 в са обособени две сборни групи от 1 и 2-ри клас, със съответно 26 деца и 14 деца.

„Приятно изненадана съм как се преподава религия в училището, както и от духа и използваните методи - чрез игра. Това е вашата важна мисия и задача, да вдъхновявате и възпитавате добри хора .“, каза ст. експерт Мая Стоилкова в приветствието си към училището -домакин и представения открит урок. Тя допълни, че конференцията цели  да бъдат представени цялостни педагогически практики, които показват полза и добри резултати, както и съвместната работа на училището с църквата и институциите. Конференцията продължи с презентации на добрите практики в четирите възрастови групи. Жури в състав Валя Василева-директор на Регионален исторически музей „Стою Шишков“-Смолян, Мая Стоилкова-ст. експерт по обществени науки, гражданско образование и религия в Регионалното управление по образованието и отец Иван Марински към храм „Свети Висарион Смоленски“ в Смолян, имаха  задачата да определят практиките, които ще продължат участието си на Регионалното ниво на конференцията в Пловдив. Конференцията приключи с дискусия, в която всички участници и гости споделиха впечатления от урока и представените практики .   

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!