Menu
Понеделник, 10 Април 2017 17:30

Областна дирекция на МВР – Смолян предприема мерки за защита на населението по време на Великденските празници

Написана от
полиция полиция снимка: Смолян днес!
Областна дирекция на МВР – Смолян предприема мерки за обезпечаване на обществения ред, сигурността и осигуряване на безопасността на движението, пожарната безопасност и защита на населението по време на предстоящите чествания на църковния празник Възкресение Христово – Великден
 
В ОД МВР – Смолян е направена организация за своевременно получаване на информация за местата и характера на провежданите тържества и публични прояви по време на великденските тържества и свързаните с тях почивни дни. Предприети са мерки за ограничаване и недопускане извършването на терористични актове, престъпления и произшествия с тежки последствия при провеждането на охранителни мероприятия на обектите, имайки предвид увеличения брой посетители.

1. Организирани са срещи с органите на местната власт и местното самоуправление за предприемането на съвместни мерки по опазването на обществения ред и сигурност при провеждането на мероприятия, свързани с празниците.
2. Проведени са срещи и с отговорниците на обекти на българската православна църква, акцентирайки върху необходимостта от повишаване на бдителността и подобряване обмена на информация с полицейските структури за своевременно реагиране при възникнала необходимост.
3. Нарядите по опазване на обществения ред и служителите, осъществяващи дейност по охрана на религиозни мероприятия по време на празниците, ще бъдат активизирани в работата по наблюдение и проверка на лица от рискови групи със съмнително поведение, паркирали МПС в близост до мероприятията (религиозните обекти), вещи или други предмети, оставени без надзор.
4. На ръководителите и лицата, извършващи частна охранителна дейност в местата с празнични мероприятия са проведени срещи, с оглед подобряване на бдителността и пропускателния режим в охраняваните от тях обекти и за своевременен обмен на информация териториалните полицейски структури.
5. Завишен е контролът при транспортирането, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие, боеприпаси и пиротехнически средства, с цел недопускане на инциденти, съобразно изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.
6. Предприети са превантивни мерки за обезпечаване сигурността на организирани ученически и други групови пътувания на деца, както и за недопускане на произшествия с тежки последствия. Създадена е организация за провеждане на срещи и разговори с училищните ръководства и инструктажи на водачите, на които ще се извършват проверки за употреба на алкохол. Проверки ще се извършват и на техническата изправност на автобусите, с които ще се провеждат екскурзиите с туроператорски фирми, ръководителите на групи, собствениците и ползвателите на местата за подслон.
 
►Създадена е необходимата организация за осигуряване безопасността на движение по пътищата в дните с интензивен пътникопоток преди, по време и след празничните дни в периода, както следва: от 13 април до 18 април на територията на ОД МВР – Смолян, както и в цялата страна, е осигурен максимален брой полицейски екипи за организиране и подпомагане на движението и недопускане образуването на автомобилни колони.
1. Служителите, работещи по контрол на пътното движение, са насочени основно към подпомагане и регулиране на движението по пътищата; контрол над водачите с рисково поведение, свързано с неправилно изпреварване, неправилни маневри и отнемане на предимство; както и над водачите с опасно и демонстративно управление на МПС без необходимата дистанция (т.нар. движение в пакет), които извършват рискови маневри, изпреварване или преминаване от една лента в друга, създавайки непосредствена опасност за останалите участници в движението.
2. Полицейските служители от “Пътна полиция” предприемат действия за улесняване пропускателната способност чрез регулиране и насочване на автомобилните потоци, контрол и регулиране на движението и паркиране в подходите и районите на масово посещавани църковни храмове на 14, 15 и 16 април, както и в районите на обществените места, на които ще се проведат мероприятия.
3. Осъществен е контакт с Агенция “Пътна инфраструктура”, с цел съгласуване за въвеждането на временна организация и стриктен контрол по ограничаване на движението по участъци от Републиканската пътна мрежа на МПС, предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална маса над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника;
4. Планирано е провеждането на специализирани полицейски операции “Алкохол и неправоспособност”, относно подготовка, провеждане и отчитане на специализирани полицейски операции, и други вътрешни нормативни документи, регламентиращи дейността по пътен контрол. Особено внимание ще бъде обърнато на третокласните и общински пътища, подходите и районите на посещавани питейни заведения и дискотеки. При проверките ще се акцентира върху управлението на МПС под въздействието на алкохол и без правоспособност, като се взема отношение и спрямо водачи и пътници без поставени обезопасителни колани.
Предвид очаквания засилен трафик през границите както на вход, така и на изход, е засилен контролът на граничния контролно-пропускателен пункт и контрола по основните пътни артерии, водещи към границата.
 
►За осигуряване на пожарната безопасност по време на честванията е създадена организация за извършване на проверки на църкви, манастири, параклиси и други православни храмове, в които ще се провеждат тържествени ритуали. За ограничаване предпоставките за възникване на пожари в тези обекти са дадени указания на църковните служители.
1. Служителите от РД ПБЗН - Смолян извършват проверки за пожарна безопасност и в хотели, хижи и други за настаняване на посетители през празничните дни.
2.    Осигурена е готовност на дежурни екипи на РД ПБЗН – Смолян за осъществяване на ефективни пожарогасителни и спасителни дейности.
3.    При констатиране на нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност ще се прилагат съответните административни мерки, предвидени в Закона за МВР и нормативните актове по прилагането му.
 
Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!
Прочетена 1132 пъти

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!