Menu
Сряда, 31 Януари 2018 17:12

Областна управа инициира създаване на Регионален културен календар

Публикувана от Прочетена 952 пъти

 Заместник-областният управител Андриян Петров инициира създаване на Регионален културен календар, единен за област Смолян, по време на заседанието, което проведе днес Областният съвет по култура. Като изходна точка за надграждане на тази идея, той представи  резултатите от направен SWOT-анализ за случващото се в областта на културата през последните години. Въпреки богатия потенциал на региона, се организират отделни прояви, като не се набляга върху изграждането на цялостен културен облик, което може да бъде преодоляно чрез общата нагласа за тематична обвързаност и създаване на цялостен културен продукт. Трябва да се цели устойчивост на постигнатото от реализираните проекти и поддържане на вътрешна и външна комуникация между отделните институции, отделните общини, държавната и регионалната власт.

 „Самите ние не се оглеждаме около себе си и не ползваме ресурса, който имаме в Родопите, за да надградим културните събития.”, каза Петров, като подчерта, че сътрудничеството и обединените усилия са ключа към реализирането на успешни инициативи, както в културната, така и във всички обществени сфери. В допълнение, той отбеляза, че е важно културните продукти да се рекламират, като регионални, всяка от общините и културните институции да има възможността да разгърне потенциала си на принципа на взаимно сътрудничество, а не на базата на конкуренция по между си.

          Петров предложи за обсъждане пред членовете на съвета създаването на фондация „Родопска култура“, която да привлече донорски организации, бизнеса и да ги направи съпричастни към създаване на ново, развитие и обогатяване на културното богатство в региона. „Тогава, когато заявим категорично, че ние сме единни в идеята си да опазим, да развиваме и да популяризираме Родопската култура и това го заявим в пространството – пред бизнеса, пред донорските организации, пред Министерството на културата и пред всички, които имат отношение, тогава ще имаме и по-добра възможност да подпомогнем развитието на културните институции.”

 Ресорният заместник-областен представи идеята на Областна управа през 2018-та година да бъдат предложени атриума, кинозалата и салона пред нея в сградата, като възможност за всяка една община през годината да се възползва да изложи свои културни продукти. По този начин самодейците, творците ще разширят полето си на изява и културният им продукт ще бъде популяризиран.

   По време на заседанието беше засегната и темата, свързана с Пловдив – Европейска столица на културата през 2019 г. Недялка Мачокова, председател на РЕКИЦ „Читалища”-Смолян, представи обобщени данни за Програма „Читалища“, подадените кандидатури и участията на читалища от региона.

            Заместник-областният управител Андриян Петров запозна присъстващите с идеята за реализиране на „Родопа кинофест“, като проектът ще се осъществи съвместно с Министерството на културата и Бояна Ню Имидж. „Родопа кинофест” ще бъде модерен фестивал, отговарящ на потребностите на младите кинографисти за място, на което свободно да обменят идеите си, да показват работата си и да обогатяват знанията и уменията си на различни семинари и work-shop-и. В този смисъл фестивалът ще бъде фокусиран върху младото поколение. Идеята да се позиционира фестивалът точно в Смолянския регион е свързана с желанието да се възкреси платформата за млади автори, като се стъпи върху предишния опит със стремеж да се превърне в културно събитие с национално и международно значение. Този фестивал ще допринесе както за развитието на киноиндустрията в България, така и за реализирането на много млади таланти в сферата. Целта на първото издание ще бъде платформа за млади кинографисти. Важна е и комуникацията с родопската публика и силното присъствие на родопските творци. Основната цел на фестивала е да създаде благоприятна среда за развитието на млади творци с разнообразен опит да разменят идеи и да намерят съмишленици. От друга страна фестивалът ще допринесе за развитието на туризма в общините и ще има положителен ефект върху местната икономика.            Петров уточни, че всяка община от региона има възможност да участва.

    На срещата, като новият административен директор на ФА „Родопа” и член на Областният съвет по култура, беше представена хореографът Сийка Василева. Заседанието удостои с присъствието си, сподели мнението си и даде препоръки Никола Дамянов – популярен историк,  археолог, университетски преподавател, научен издател, почетен гражданин на община Смолян, дългогодишен  директор на РИМ „Стою Шишков”.

 

 

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!