Сряда, 01 Юли 2020 19:16

Областният щаб актуализира алгоритъма за адекватна медицинска помощ на симптомните случаи с COVID-19

Областният щаб актуализира алгоритъма за адекватна медицинска помощ на симптомните случаи с COVID-19
|||| |||| ||||

Във връзка с нарастващия брои на случаите на коронавирус в региона, областният управител Недялко Славов проведе среща с директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева, директорът на МБАЛ-Смолян д-р Марин Даракчиев, директорът на ОД МВР Смолян ст.комисар Николай Димов, представители на Сдружението на общопрактикуващите лекари в региона и на Центъра за спешна медицинска помощ-Смолян.

Според последните данни от РЗИ, случаите за област Смолян са 319, след установеното огнище в завода за производство на авточасти в Смолян. Новите случаи от днес са три, с които общият брой на положителните за COVID-19  проби от предприятието става 101. Относно причините за възникване на огнище в случая, д-р Кубатева изтъкна късна откриваемост при първите заразени, които са ходили на работа и при контакта с колектива са предали инфекцията. Затова е важно да бъде проявявана отговорност и при наличие на симптоми хората да се свързват и консултират с личните си лекари.

Областният управител Недялко Славов обръща внимание към работодателите да спазват стриктно противоепидемичните мерки в производствените предприятия, в заведенията за обществено хранене и местата за настаняване, както и не само в обществения, но и във специализирания транспорт за персонала.

По време на заседанието бяха обсъдени алгоритъмът, координацията и взаимодействието между доболничната, болничната и спешната медицинска помощ, с цел да се осигури адекватна медицинска помощ на всички заразени, според индивидуалната симптоматика. Пациентите трябва да бъдат насочени към домашно лечение или болнично в зависимост от състоянието им, като трябва да се избегне прекомерното натоварване на лечебните заведения и най-вече на областната болница, чийто капацитет за поемане на тежки и усложнени случаи трябва да бъде запазен.

Разпространението на епидемията е с дифузен характер според мнението на епидемиолозите, затова лечебните заведения в региона – областната болница в Смолян и общинските болници в Девин, Мадан и Златоград, трябва да имат готовност да осигурят болнична помощ на пациенти с коронавирусна инфекция, нуждаещи се от хоспитализация. Болните от общините Мадан и Рудозем ще бъдат насочвани към общинската болница в Мадан, тези от Девин, Борино и Доспат към болницата в Девин, а лечебното заведение в Златоград ще поема случаите от Неделино и Златоград. Областната болница ще поема случаите от Баните, Смолян и Чепеларе, както и всички усложнени форми на заболяването.

По време на заседанието бяха обсъдени и заповедите на Министъра на здравеопазването, които влизат в сила от днес, 01 юли 2020г., като беше обърнато внимание на облекчаването режима за дехоспитализация и снемане на карантина.

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!