Областният управител присъства на учения по Съвместна подготовка „Родопи-23“

Областният управител присъства на учения по Съвместна подготовка „Родопи-23“ Областният управител присъства на учения по Съвместна подготовка „Родопи-23“ Областният управител присъства на учения по Съвместна подготовка „Родопи-23“

         Областният управител Захари Сираков беше гост на 101-ви алпийски полк – Смолян във връзка с провеждането на Съвместна подготовка „Родопи 23“. Учението се планира и реализира с цел повишаване на взаимодействието и оперативната съвместимост на участващите формирования при водене на бойни действия в планината.

       Съвместната подготовка „Родопи-23“ е открита официално, с приемане на строя от командира на 101-ви алпийски полк подполковник Стефан Димов,  на 11 септември 2023година  на строевия плац на военно формирование 28330 и ще се проведе до 21 септември 2023 година. Тя е третата по ред международна подготовка от серията учения  „РОДОПИ”, станала традиционна за 101-ви алпийски полк – Смолян.

        Учението се провежда на територията на с.Момчиловци и с.Кутела, Община Смолян, както и в с.Манастир, Община Лъки. В съвместната подготовка  участват  над 350 военнослужещи от  Командването на Сухопътни войски, 101-ви алпийски полк – Смолян, 110-ти логистичен полк – Пловдив, 24-та Авиобаза–Крумово, ВМА – Пловдив, военнослужещи от Чехия, Италия и САЩ.

           По време на подготовката се отработват стрелба, патрулиране, оцеляване, катерене, оказване на първа помощ и медицинска евакуация. Днес беше проведена огнева подготовка и бързо въже с хеликоптер
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре