Областният управител Стефан Стайков: Успешната формула за човешкото общуване е чувството за хумор

Областният управител Стефан Стайков
„България е държава, която икономистите ще изучават след време, за да установят как една развита страна може да се срине тотално за 20 години. Това е икономически феномен”. Това заяви областният управител на Смолян инж. Стефан Стайков. Той стана известен като най-възрастния губернатор, оставил частния си бизнес в Мароко, за да се посвети на политиката. „Ние направихме най-безобразния и най-неморалния преход. През последните 2-3 години в чужбина спрях да казвам, че съм българин. Срам ме беше”, допълва с болка Стайков. От 44 години насам той не е спирал да работи. Частната му фирма за хидрогеоложки и геотехнически сондажи в Казабланка върви добре, осигурява работа на стотина души. Там работел с двамата му сина, също с неговата специалност – сондажни инженери. В Мароко основно се занимават с проучвне и изграждане на сондажи за питейни води, напоителни системи за промишлени нужди. През годините от 1975 до 1987, с тригодишно прекъсване, Стефан Стайков е бил в ръководството на „Булгаргеомин” в Алжир. „Много хора ме питаха как се разбирахте с хората в една изцяло ислямска държава, със съвсем други традиции, но не срещах трудности в това отношение, може би защото така съм възпитан. И тук живеем в смесен регион. При нас съдбата е отредила двете религии в Родопите да се преплитат и сме научени на толеранстност”, казва още губернаторът.
Голямата му мечта е да не позволим добрите отношения да бъдат накърнени от новите псевдодемократични влияния . „Ние отворихме държавата, за да проникват различни крайни елементи, които нанасят непоправими щети на взаимоотношения между двете религии. Този процес ако не се овладее, вероятно ще жънем горчивите плодове след 10-15 години, така както напарвиха в Алжир. Там млади хора грабнаха оръжието и разстрелваха близки и познани, включително и собствените си родители. Това е съдбата на един народ , който беше оставен в ръцете на крайния ислямизъм”, казва Стайков. За Мароко впечатленията му са други. Там държавата зорко следи да не случва това, което стана в Алжир. Уважават си традиционната мюсюлманска религия и ценостите, но не позволяват да проникне крайният ислямизъм.
В Смолян Стефан Стайков се слави като добър човек, със завидно чувство за хумор, което му помага и в работата му на областен управител, макар че там нещата никак не са весели. „Успешната формула за човешко общуване с чувство за хумор не съм я измислил аз. По-различният поглед дава кураж и прави нещата от живота по-възприемчиви”, смее се инж. Стайков. Малко хора знаят, обаче, че той живее чрез приятели си. На времето в приятелска еуфория казал, че човек трябва да прави две неща – деца и приятели. Това е девизът му и до днес. „Тези две неща са много простички, но и много смислени. Ако човек ги съблюдава, много неща в обществото ни ще бъдат решени”, категоричен е губернаторът.
Преди да попадне в редиците на ГЕРБ не се е занимавал с политика. Захванал се с политика, защощо е убеден, че е длъжник на България и има отговорности към семейство и приятели. „Посветих се на тази кауза”, категоричен е Стайков. Знае, чe държавата трябва да се управлява от млади хора, рутината и мъдростта обаче също не са за подценяване. Запален рибар е, и обича да чете - мемоари и френски и руски литературни класици. Не усеща креслото на областния управител дали е парещо или удобно, защото рядко успява да седне на него. Стайков използва ¼ от кабината си, обикновено работната площадка е в началото на стаята – на голямата маса, където приема многото си посетители. „Ангажиментите ми на областен управител ми създават не радост, а кеф”, заявява смолянския губернатор.
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре