Menu
Сряда, 14 Юни 2017 17:23

Областният управител участва в заседанието на Четвъртия комитет за наблюдение по програма ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България 2014-2020

Написана от
Областният управител участва в заседанието на Четвъртия комитет за наблюдение по програма ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България 2014-2020 снимка: Областна администрация - Смолян
Областният управител Недялко Славов участва в заседанието на Четвъртия комитет за наблюдение по програма ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България 2014-2020, в който той е член с право на глас. Срещата се проведе на 13 юни 2017 г. в гр.Серес, Република Гърция.     
Бяха разгледани текущи въпроси, свързани с напредъка на програмата и развитието по реализиране на стратегически проекти. В отделна точка от дневния ред беше разгледано текущото изпълнение по проекта за изграждане на ГКПП „Рудозем-Ксанти” и прилежащата към пункта пътна инфраструктура. По въпроса докладваха областният управител на област Смолян, водещият партньор – гръцката пътна агенция Егнатия Одос и третият партньор – Агенция „Пътна инфраструктура”.
Както вече е известно, АПИ е възложила рехабилитацията на пътя „Средногорци-Рудозем”. От гръцка страна се очаква търга за пътя да бъде обявен в рамките на месец и до края на годината да бъде сключен договор с изпълнител.
Областният управител Недялко Славов уточни, че в момента се работи по проектиране на довеждащата инфраструктура към бъдещия ГКПП „Рудозем-Ксанти”, след което предстои обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител, което се очаква да се случи в рамките на 2 месеца. В хода на обсъжданията става ясно, че няма съществени закъснения по изпълнение на проекта от страна на партньорите. Съгласно договора за финансиране всички обекти трябва да са завършени до август 2019 година.
Другата важна тема, разисквана на мониторинговия комитет, беше свързана с напредъка по стратегическия проект „Трансгранично планиране и инфраструктурни мерки за защита от наводнения”, по който Областна администрация Смолян е бенефициент и има ангажимент по изграждане на обектите: подпорна стена на ул. „Петър Берон”, до Римски мост, по десния бряг на р.Черна в гр.Смолян; надграждане на съществуваща стоманобетонна стена и изграждане на нов участък по левия бряг на р. Върбица – участъка след моста на ул. „Прогрес” в гр.Златоград;  защитна стоманобетонна стена по левия бряг на  река Чепинска – жилищен район, ул. „Капитан Петко войвода” 33, гр.Рудозем. В началото на следващият месец юли тази година предстои подписване на договор по проекта.
В заседанието участваха областният управител на област Смолян Недялко Славов, областният управител на област Благоевград Бисер Михайлов, областният управител на област Кърджали Никола Чанев, областният управител на област Хасково Станислав Дечев, префектът на Регион Източна Македония и Тракия Христос Метиос, префектът на Регион Централна Македония Апостолос Дзидзикостас, партньорите  по проекта „Aiming at Improving Cross - Border Accessibility”, акроним CrossBo, представители от Агенция „Пътна инфраструктура”, представители от гръцката пътна агенция EGNATIA ODOS S.A. 
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!