Областният управител Захари Сираков проведе заседание на областната комисия „Военни паметници“

.

Областният управител Захари Сираков проведе заседание на областната комисия „Военни паметници“.  Членовете на комисията разгледаха и обсъдиха отчети за реализирани ремонтни дейности, както и постъпили предложения от общините Смолян, Баните и Неделино за финансово подпомагане на дейностите по опазване, поддържане и възстановяване на военни паметници.

 От община Баните е подадено предложение с изготвен идеен проект за финансово подпомагане за ремонт и обновяване на паметника в чест на героите от Освободителните войни в селото. Община Неделино предлага за ремонтни дейности Паметникът на загиналите във войните, разположен в центъра на града. Община Смолян представя пред областната комисия отчетни документи за ремонтните дейности на Военен паметник на Полковник Серафимов в града, както и за първи етап от възстановителните дейности по Мемориален комплекс, посветен на загиналите във войните (1912-1918) в кв.Устово. По отношение на втори етап за въпросния комплекс е приложен актуализиран разчет на необходимите средства.

Кметът на село Михалково, община Девин – Дамян Генев, който участва в проведеното днес заседание, предложи за разглеждане пред комисията идеен проект за обособяване на военен паметник–чешма с паметни плочи с имената на участниците от селото в Първата и Втората световни войни.

Членовете на Областната комисия „Военни паметници“ единодушно подкрепиха предложените обекти за финансиране, като взеха решение  документацията от общините да бъде комплектувана и изпратена до 10.06.2024 година.

 В рамките на днешното заседание се обсъдиха и организационни въпроси, свързани с изготвяне на актуализиран областен регистър на военните паметници. Радослав Симеонов – главен експерт в отдел „Социални инвестиции и военно-историческо наследство“ към Министерство на отбраната-София, който участва в днешното заседание чрез видео-връзка, обърна внимание, че паметниците на граничарите също се включват в регистъра на военните паметници.
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре