Menu
Четвъртък, 25 Април 2019 16:18

Община Чепеларе получава финансиране с постановление на Министерски съвет в размер на 590 366 лв.

Публикувана от Прочетена 2047 пъти
Община Чепеларе получава финансиране с постановление на Министерски съвет в размер на 590 366 лв. снимка: Смолян днес!
Уважаеми съграждани,

Както знаете през изминалото лято в следствие на поройните дъждове бяха засегнати изключително сериозно пътища и подпорни стени, появиха се свлачища и срутища. Искам да изкажа своята благодарност от мое и Ваше име към Правителството на Република България за поредната подкрепа. С постановление на Министерски съвет от 24.04.2019 година Правителството одобри допълнителни разходи/трансфери от резерва за 2019 г. за непредвидени и/или неотложни разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия. Одобрените средства са за превантивни дейности, възстановяване на разходи за проведени спасителни и неотложни работи при овладяване на бедствени положения и за възстановяване на инфраструктурни обекти.

На Община Чепеларе са отпуснати средства в общ размер на 590 366 лв. като 369 000 лв. са отпуснати за стартиране на работния проект за подпорната стена на пътя, водещ към село Забърдо и Природната забележителност Чудните мостове. През изминалото лято пътят беше затварян на 3 пъти, поради опасност от свличане на земна маса, така достъпът до селото и природния феномен беше ограничен. Общата стойност на проекта е на стойност 740 000 лв.

154 366 лв. е сумата необходима за укрепване на пропадналия път, водещ до две села в Общината – Острица и Лилеково. Пътят бе компрометиран при обилните валежи през юни месец на изминалата 2018 година. Към момента пътното платно е с широчина колкото една лека кола, преминаването на пожарна кола до двете села е невъзможно, с което се застрашава животът на жителите.

Сумата за аварийните дейности при обилния снеговалеж на 26 февруари т.г. възлизат на стойност 67 000 лв. Така Община Чепеларе ще може да изплати задълженията си към екипите, включили се в разчистването на снежните преспи и падналите дървета.

И нека да припомня, че в края на миналата година, общината получи средства за щетите от бедствието през лятото на 2018 година в размер на 95 хил. лв. за аварийни дейности. Стартирането на зимния сезон на ски-зона Мечи чал бе възможно благодарение на възстановените средства в размер на над 100 хил. лв. за отстраняване на щетите върху горски път, преминаващ през туристическата писта на „Мечи чал“.

Въпреки трудностите, които наблюдаваме в местния парламент, благодаря за това, че Община Чепеларе е подкрепяна през изминалите 3 години и повече, чрез отпускане на целеви средства от държавния бюджет, чрез постановления на Министерски съвет. Това е доказателство, че държавните пари не се разпределят по политически пристрастия, а по необходимост.
 
 
Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!