Menu
Сряда, 25 Октомври 2017 13:05

Община Чепеларе с участие на семинар в гр. Осло

Публикувана от Прочетена 1280 пъти

Кметът на община Чепеларе – г-жа Славка Чакърова заедно с представители на други български общини и една областна администрация, както и представители на Министерство на енергетиката взеха участие в семинар и работни срещи за установяване на контакти и за споделяне на ноу-хау, професионален опит, постижения и търсене на партньори в областта на енергийната ефективност по програма BG04“Енергийна ефективност и възобновяема енергия“. Събитието се проведе на 18 и 19 октомври 2017 г. в Осло международен хъб, гр. Осло, Норвегия със съвместната организация на Фондация „Визия и наука за технологичен растеж“, България и „Oslo International Hub“, Норвегия. Събитието се финансира по линия на програма BG04“Енергийна ефективност и възобновяема енергия“, Фонд за двустранни отношения, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014.

Семинарът беше официално открит от посланика на Република България в Норвегия - г-жа Румяна Митрева, която подчерта водещата роля на Норвегия в областта на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници. С „Добре дошли в къщи“ бяха приветствани всички присъстващи от изпълнителния директор на “Осло международен хъб“ г-н Йорн Лейн Матисен. Той подчерта значимостта на събитието и отбеляза, че критичен фактор за успех ще са контактите, които ще се установят в рамките на тези два дни, за бъдещи партньорства при изпълнението на проекти.

По време на семинара се представиха възможностите за използване на геотермална енергия (за отопление и охлаждане в сгради), изпилването на енергията от морските вълни за производство на електроенергия, беше представена концепция за „умен град“ и примери за енергийно ефективно улично осветление и управление на уличното осветление, с цел постигане на максимални спестявания на енергия, различни възможности за подобряване на енергийната ефективност в сгради за постигане на клас А и прилагане на пилотни проекти в сгради с почти нулево потребление, бяха представени и няколко проекта и възможности за енергийно ефективни сгради и реконструкция на съществуващи.
По време на семинара бяха посетени две сгради, сред които старо училище, което е изцяло реконструирано и модернизирано по последни стандарти, покриващи всички изисквания за постигане на клас А енергийна ефективност, както и реконструирана детска градина.

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!