Menu
Четвъртък, 09 Ноември 2017 13:01

Община Смолян започва проверки по хотели и нерегистрирани къщи за гости

Публикувана от Прочетена 2456 пъти
община Смолян община Смолян

Община Смолян започва проверки по хотели и нерегистрирани къщи за гости в селата, заради проблема с ниската събираемост на туристическия данък, съобщи общинският пресцентър. Въпреки ниския размер на туристическия налог, хотели и места за настаняване в общината избягват плащането на задължението.


Независимо от факта, че през последните три години се отчита ръст на туристи, събираемостта на туристическия данък осезаемо намалява всяка година, посочва заместник-кметът Венера Аръчкова. Обект на проверката ще бъдат и места за настаняване на туристи в селата, които функционират, но не са регистрирани като къщи за гости или хотели. 


В интернет сайтове могат да се видят реклами на подобни къщи за гости, които по документи се водят жилищни сгради. Предстои кметовете на населени места да обобщят данните за обектите, които приемат туристи, за да се предприемат мерки към неизрядните данъкоплатци. Данъчната ставка на туристическия налог в общината остава непроменена за последните 5 години - 20 стотинки за нощувка в места за настаняване в селата, 50 стотинки в Смолян и 60 стотинки в Пампорово. 
Проверки на местата за настаняване ще бъдат предприети и от страна на Комисията за защита на потребителите, информира пресцентърът.

Източник: БТА

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!