Обявиха частично бедствено положение заради пожарите край Чепеларе

Обявиха частично бедствено положение заради пожарите край Чепеларе

Обявено е частично бедствено положение на територията на община Чепеларе, отнасящо се за с. Хвойна и с. Студенец, в чийто район има огромен горски пожар, съобщават от общинската администрация.Размерът на огненото бедствие край Хвойна.

От вчера екипите денонощно работят и има добра координация между всички огнеборци.. Към момента са пострадали близо 600 декара, предимно държавни гори.

От Община Чепеларе напомнят, че доброволците, които желаят да се включат в гасенето на пожара да се запишат при дежурния служител в администрацията. Сборният пункт за утре отново е 8:00 часа пред Горското стопанство в с. Хвойна. Желателно е да имат направена застраховка. При необходимост ще бъде организиран транспорт в 7:30 часа от паркинга пред община Чепеларе след координация със записалите се.

Два вертолета Cougar и Ми-17 с екипажи от 24-та авиобаза Крумово от състава на Военновъздушните сили и днес се включиха в гасенето на големия пожар в Родопите - в района на община Чепеларе, област Смолян. 

Първото излитане на вертолет Cougar бе в 09:18 ч., тази сутрин, като направи 8 захода всеки един от тях по 1 600 л. вода. Полетът продължи 2:45 минути. 

В ранния следобед в 13:03 ч. излетя отново и в продължение на 2:15 минути успя да осъществи 6 захода по 1 600 л. вода и кацна успешно в 14:58 ч. 

Вертолет Ми-17 и екипажа му излетяха в 09:24 ч., като през първия си полет направи 15 захода с по 2 тона вода. Второто излитане бе в 14:09 ч., като за  времето до кацането му в 15:20 ч., екипажът успя да направи 3 захода по 2 тона вода. 

Водоснабдяването се осъществи от микроязовири край Асеновград и от река Белишка над град Лъки, информират от Министерство на отбраната. 
 
Източник: Дарик.бг
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре