ОДМВР – Смолян със засилен контрол по време на предстоящите празници

ОДМВР – Смолян със засилен контрол по време на предстоящите празници

Във връзка с предстоящите православни празници - Великден и Гергьовден, Ден на храбростта на българската армия и отбелязването на Международния ден на труда,  както и свързаните с тях почивни дни от ръководството на ОДМВР – Смолян е създадена необходимата организация за обезпечаване на обществения ред и осигуряване на безпроблемното придвижване на гражданите.

Осигурено е засилено полицейското присъствие в районите на християнските храмове и други обществени места, където има планирани обществени събития и празнични прояви. Предприети са превантивни мерки за недопускане на всякакъв вид закононарушения и престъпления.

Ще бъде засилен контролът по пътищата на областта, заради традиционното увеличение на трафика по пътните артерии в този период. Служителите на реда ще следят стриктно за  ограничаване на предпоставките за катастрофи и ще реагират незабавно при установяване на груби нарушения на Закона за движение по пътищата. В засиления пътен контрол са включени проверки за техническото състояние на МПС, а на водачите им - за правоспособност, употреба на алкохол и наркотични вещества, използване на обезопасителни колани и системи, спазване на скоростните режими.

По отношение на опазване на собствеността и имуществото на хората са взети всички необходими мерки за недопускане, предотвратяване и пресичане на извършване на посегателства. В тази връзка експертите от криминална полиция напомнят при напускане за продължителен период жилищата да се обезопасяват, а в тях да не се съхраняват големи суми пари и ценности.

Служители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-Смолян, извършиха тематични проверки в църковните храмове на територията на областта. Констатираха, че навсякъде обектите са осигурени с пожарогасители, пътищата за евакуация са проходими и чисти от горими материали и оборудване, крайните евакуационни изходи са в изправно състояние и електрическите инсталации са в изправно техническо състояние. Църковните служители са инструктирани  за ограничаване предпоставките за възникване на пожари в църковните обекти.

За да не се помрачава празникът от полицията и пожарната съветват за повишено внимание и спазване на някои основни правила.

Съвети на „Пътна полиция“:

- провери изправността на превозното средство;

- подготви се с допълнителни аксесоари за дълъг път;

- планирай пътуването, но не и времето за пристигане;

- провери за ограничения по маршрута си;

- провери за срока на валидност на документите;

- провери за неизпратени глоби по закона за движение по пътищата;

- шофирай концентрирано;

- запази спокойствие при попадане в колона;

- бъди отговорен към себе си, към семейството си и към останалите на пътя.

Препоръки на „Регионална служба по пожарна безопасност и защита на населението":

Когато сте вкъщи:

- поставяйте горящи свещи само на безопасни места, върху негорими подложки на разстояние от горими материали;

- употребявайте свещи на недостъпни за деца и домашни любимци места;

- когато излизате от вкъщи, се убедете, че не сте оставили горящи свещи.

На обществени места:

- мислете за своята безопасност и тази на хората около вас. Пазете косата и дрехите, когато палите или пренасяте свещ;

- не изхвърляйте безразборно горящи свещи и клечки кибрит;

- при влизане в обществена сграда, обърнете внимание на схемата за евакуация. Запомнете пътя по който сте влезли и местата на противопожарните уреди;

- при инцидент, запазете самообладание и без блъскане, се насочете към изходите. Ако е задимено, покрийте устата и носа си с кърпа или дреха и се движите ниско до земята.

- при евакуация следвайте указанията на персонала и на пристигналите пожарни екипи.

- помогнете на жените и децата да напуснат първи мястото на инцидента. При необходимост, окажете първа помощ на пострадалите или уведомете пожарните екипи за тяхното местонахождение.

При инцидент сигнализирайте на тел. 112

ПОЖЕЛАВАМЕ ВИ СПОКОЙНИ И ВЕСЕЛИ ВЕЛИКДЕНСКИ ПРАЗНИЦИ!

 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре