Menu
Сряда, 29 Май 2019 20:46

Огнян Данчев: „Водният травматизъм е на второ място след пътно-транспортния“

Публикувана от Прочетена 1157 пъти
 
Водният травматизъм е на второ място след пътно-транспортните произшествия. Това сочат статистическите данни. На световно ниво за 1 година има около 375 хил. души загинали, вследстие на удавяне. Половината от тях са млади хора до 25 години. В България за миналата година са се удавили 122-ма човека, 17 от тях са деца до 17 години. За последните 30 години у нас са се удавили 1064 деца до 17 години. Това каза Огнян Данчев - пpeдceдaтeл нa Дpyжecтвoтo нa вoднитe cпacитeли в Cмoлян.
 
„Ние сме държава, която попада в рисковите от водни инциденти. Факторите, от които зависи това са, на първо място – географското положение и климатичните условия. В България има над 700 езера, над 2 600 язовири и 325 реки. Другият фактор за водния травматизъм е нивото на плувната култура на населението. За жалост последните години показва, че българина не умее да плува. До голяма степен това се дължи на липсата на условия да се води обучение“, каза Огнян Данчев.
 
По думите му Дружеството на водните спасители в Смолян вече 20 години работи с цел превенция и обучения, а венеца на дейността на Дружеството е Младежкия доброволен екип. „През последните години дейностите на младежкия доброволчески екип са насочени предимно към превенцията. Провеждат се обучения, открити уроци, разнообразни мероприятия целящи да се обостри вниманието на хората, да бъдат предупредени за опасностите и да се запознаят с правилата, така че контакта им с водата да бъде безопасен“, каза още Данчев.
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!