Menu
Петък, 12 Май 2017 08:25

Около 40-45 лв. за килограм се изкупуват гъбите смръчкула в Смолянско

Написана от
Изкупната цена на гъбите смръчкула се задържа висока около 40-45 лв. за килограм, информират търговци на гъби от Смолян. Пролетният урожай от диворастящи гъби в региона все още е оскъден заради лошите метеорологични условия. При внезапното застудяване имаше случаи на замръзнали гъби, а падналата през тази седмица градушка допълнително влошава качеството им, обяснява Захаринка Билянова - брокер на диворастящи гъби.
Майската гъба се изкупува при цена около 18 лв., челядинката - за 8 лв., и 20 лв. за първите появили се количества от манатарка. След градушката част от гъбите е наранена, което намалява цената поради по-ниското качество. Добивите от диворастящи гъби са все още ограничени според търговците. Гъбарите в планинския район очакват да се потвърдят метеорологичните прогнози за предстоящо затопляне, което би активизирало растежа на диворастящите гъби, предаде БТА.
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!