Menu
Вторник, 02 Октомври 2018 16:00

Около 40 тона е реколтата от смилянски фасул

Публикувана от Прочетена 1423 пъти

Около 40 тона е реколтата от смилянски фасул, произведен в селата по горното поречие на Арда, информира Сафидин Чикуртев, председател на Земеделската кредитна кооперация в Смилян, която е притежател на запазената марка на смилянския фасул. Добивите от деликатесния сорт боб са по-слаби през тази година, заради продължителните валежи, отчитат местни стопани.

Първите количества от новата реколта смилянски фасул вече се продават на цена около 8 лв. Прогнозите са за леко поскъпване поради по-малките добиви, обясняват от кооперацията.

Преобладаваща част от реколтата вече е прибрана, след като в края на септември в района паднаха и първите слани. Смилянският боб в момента се суши, а по-голямата част от продукцията се очаква да се появи на пазара до края на октомври. Истинският смилянски фасул е с оригиналните етикети на Земеделската кредитна кооперация, напомнят производители. 

Източник: БТА

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!