Онлайн букмейкърите питат: Кой има полза от Лигата на нациите?

Онлайн букмейкърите питат: Кой има полза от Лигата на нациите?

Претовареният календар на професионалните футболисти се превръща във все по-голям проблем. Млади момчета като Педри Гонсалес биват буквално изстисквани до краен предел, като се налага да играят по 70 мача на година, дори и повече. Някои от най-авторитетните фигури в световния футбол като Арсен Венгер настояват за цялостно прекрояване на графика, за да не бъдат ощетявани клубовете от ангажиментите на техните играчи с националните отбори. И в този контекст УЕФА налага нов турнир за представителните състави на своите страни-членки. При такъв тежък календар и без нея, има ли смисъл от Лигата на нациите? Четирите атрактивни двубоя от финалния турнир тази година дадоха убедителен отговор, но и не са единственият аргумент в подкрепа на провеждането на тази надпревара.

Вярно е, че мачовете от финалната четворка в Италия се играха през необичайния за раздаване на трофеи месец октомври, в който повечето отбори водеха битки в световните квалификации. Но въпреки това двубоите в Милано и Торино убедиха много скептици, че Лигата на нациите е добра идея. Получиха се атрактивни двубои - без изключение с висока резултатност, а тези с участието на Франция преминаха и през пълни обрати. Заложилите за успех на “петлите” използвайки високите коефициенти в букмейкъра бет365 без съмнение са останали доволни след края на двубоя.

Възможността да гледаме повече мачове между най-силните отбори на континента, които съдбата и жребият може да не срещне години наред на европейски първенства, със сигурност е бонус за нас като фенове. Това се отнася както за финалната четворка, така и за срещите от груповата фаза преди това. Освен това новият турнир дава шанс на великите сили, които са преживели разочарование, да излязат отново на преден план. Ярък пример за това отново  е Франция - “петлите” отпаднаха на 1/8-финал на Евро 2020, но в Лигата на нациите заслужиха купата.

Новата надпревара дава втори шанс за класиране на голям форум

Чисто от практическа гледна точка създаденият наскоро турнир от УЕФА за национални отбори е много по-полезен на средняците, отколкото на големите. За състави като този на България Лигата на нациите дава възможност за алтернативен маршрут по пътя към световно или европейско първенство. Всъщност, вече видяхме ползата от този формат - националите направиха силна есен през 2018 г. в новата надпревара, което донесе и място в плейофите за място на Евро 2020. В същинските квалификации представянето на “лъвовете” беше плачевно, но пък заради добрата серия в Лигата на нациите имахме шанса да играем отново за квота. Трябваха ни две победи, но за съжаление загубихме още първата среща с Унгария и не успяхме да стигнем до континенталния шампионат.

Но важното е, че този турнир запазва шансовете за по-дълго време. Така в Европа реално повече от 30 отбора живеят с надеждата за място на голям форум буквално месеци преди провеждането му. Дори и същинските квалификации да са неуспешни, добро представяне в Лигата на нациите може да донесе втори шанс.

Но всички описани плюсове не решават основния проблем. Календарът на професионалните футболисти наистина е претоварен, а новият турнир на УЕФА със сигурност не помага за неговото облекчаване.

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре