Menu
Четвъртък, 02 Май 2019 18:32

Освещаване на параклис „Св. Анатасий Велики” в град Златоград

Публикувана от Прочетена 670 пъти
Освещаване на параклис „Св. Анатасий Велики” в град Златоград снимка: община Златоград
След 96 години от построяването си, на 02 май 2019г., параклис „Св. Анатасий Велики”, бе осветен за втори път след цялостен ремонт, осъществен с дарения на над 200 души с различно вероизповедание. През 2018г. стартира кампанията за набиране на средства за укрепване и възстановяване на емблематичния храм край Златоград. Светата обител, живописно разположен на възвишение край града, е построена през 1923 г. на мястото на манастир, разрушен от османците през 1750 г.

Около землището на Златоград са разположени четири хълма, чието естествено положение образува така наречената „Кръстата гора". И до днес се смята, че те закрилят града.

Сакралната зона "Кръстата гора", вероятно е определена още от времето на езическите светилища, превърнати по-късно в християнски култови места. Обожествяването на Слънцето идва от Дълбоката древност. По-късно то се преобразува в образа на Иисус Христос - Създателя на света и Слънцето. Вярата в чудотворната сила на християнския кръст е трайно отразена в Златоград - на четири от най-високите заобикалящи го върхове е имало езически светилища, превърнати по-късно в християнски култови места. Това са: "Св. Атанас", "Св. Илия", "Св. Елена" и "Св. Екатерина". Мислените линии, съединяващи срещуположните върхове образуват своеобразен кръст. Затова именно местното население нарича цялата зона на кръста "Кръстата гора". И досега се вярва, че Златоград е бил и ще бъде запазен от злини - благодарение на своето разположение в тази сакрална зона.

Днес Архимандрит Висарион и свещеник Константин Атанасов, председател на Църковното настоятелство при храм „Св. Георги Победоносец“ Златоград, отслужиха тържествен водосвет за откриване на напълно обновения параклис „Св. Анатасий Велики”. Построена е изцяло нова камбанария, направени са каменни облицовки на стените, поставена е нова дограма, мазилка, осветление и църковна утвар.

Много жители и гости на Златоград, дойдоха да запалят свещичка и да се помолят в напълно обновения, с дарения и доброволен труд, храм. За всички бе приготвена и благословена трапеза.

Продължава набирането на дарения в двата храма в града, както и в банковата сметка на Църковното настоятелство при храм „Св. Георги Победоносец“, Златоград:

Банка ДСК
IBAN: BG26STSA93000000473855
BIC: STSABGSF
Кутии за дарения ще бъдат поставени и в търговски обекти в град Златоград, обявиха от община Златоград.
 
Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!