Menu
Петък, 09 Юни 2017 09:12

От началото на годината до края на април са отпуснати 34 еднократни помощи на социално слаби лица

Написана от
Петя Пампорова Петя Пампорова снимка: Смолян днес!

През 2016 г. са отпуснати 104 бр. еднократни помощи на обща стойност 25 085 лв., като по-големият брой е на лица със здравословни проблеми – за оперативно лечение, скъпоструващи лекарства, транспортни разходи.* Това съобщи Петя Пампорова, директор на Регионална дирекция за Социално подпомагане в Смолян.

За 2016 г. еднократна помощ за задоволяване на инцидентно възникнали нужди е отпусната на 14 лица, освободени от места за изтърпяване на наказание „лишаване от свобода, а от началото на тази година до сега са подпомогнати 5 лица.

Правилникът за прилагане на Закона за социално подпомагане дава възможност за отпускане на еднократни помощи за покриване на инцидентно възникнали здравни, образователни, комунално-битови и други жизненоважни потребности на лица и семейства. Помощта се отпуска еднократно за една календарна година и е в размер до петкратния размер на гарантирания минимален доход, т.е. до 325 лв. Еднократната помощ не се полага по право, а е правна възможност.

За област Смолян се увеличава броят на отпуснатите помощи по това нормативно основание. Все повече са случаите, в които са необходими средства за задоволяване на инцидентно възникнали нужди на лица и семейства, които нямат възможност сами или чрез разширения семеен кръг да се справят с възникналия инцидент.

От началото на настоящата година до края на м. април са отпуснати 34 помощи, главно за здравословни, комунално-битови проблеми и образователни потребности, посочи Пампорова.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!