От понеделник започват богослуженията преди Великден в храм „Св. Висарион Смоленски“ и в църквите в Духовната околия

Храм „Св. Висарион Смоленски“

След Неделя Сиропустна  /Сирни заговезни/  от понеделник - 19 февруари, започват великопостните богослужения. Участието в тях е благодатно време за всеки вярващ, а и за начинаещ, докоснат от Бог. От понеделник до четвъртък ще се чете на части Великият покаен канон на св. Андрей Критски, роден през 660 г. в Дамаск, починал през 740 г. на остров  Лесбос. Той е един от великите православни  проповедници, църковен поет и композитор. До 7-годишна възраст бил ням. След причастяване с Христовите Тайнства проговорил. Замонашен млад,  като дякон в Константинопол 20 години се грижел в Дом за сираци. Започнал да пише стихове и песнопения, прославящи множество светии. За чистата му вяра и усърдно служение бил ръкоположен за архиепископ на остров Крит, където също развил огромна духовна и благотворителна дейност. Неговият Велик покаен канон се смята за един от образците в църковната поезия, докосвайки сърцето на всеки, който го чете или слуша.  Той „пробужда  душата от греховния сън,  за строго самоизпитание, разкаяние и изправяне на живота“.

В катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ -  Смолян, отец Иван Марински в понеделник от 16 часа започва отслужване на  Велико повечерие с Канона на св. Андрей Критски - първа част. Всяка вечер до четвъртък включително също от 16 часа ще продължи  четенето на този Велик покаен канон.

В понеделник и вторник от 8 часа ще започва отслужване на  Утреня, Часове и Вечерня, а в сряда - Преждеосвещена Литургия, която е характерна с това, че даровете са осветени на по-раншна Златоустова или Василиева литургия.

В петък /23 февруари/  от 17 часа в храм „Св. Висарион Смоленски“ отец Иван Марински  ще отслужи Малко повечерие с Богородичен акатист - I статия. Този Акатист е химн за възхвала на Божията Майка - „стълбата небесна, по която е слязъл Бога при нас“. Той ще се чете пет петъка до Възкресение Христово, придружено с молитви за имената на вярващи, записани за Акатиста.

На Тодорова събота /24 февруари/ Утренята в храм „Св. Висарион Смоленски“ ще започне в 8 часа, а св. Литургия – в 9 часа. От 17 часа ще има Вечерня.

Светата  Литургия на Тодорова събота от 9 часа в храм „Св. Неделя“ в Райково ще бъде възглавена от предстоятеля на храма Негово Високопреподобие архиерейския наместник архимандрит Висарион. Той ще възглави и празничната св.Литургия в катедралния храм „Св. Висарион Смоленски“ в Неделя Православна – 25 февруари.

Утренята ще започне в 8 часа, а празничната св. Литургия - в 9 часа.

Заповядайте!

От Архиерейското наместничество  в Смолян

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре