Menu
Понеделник, 31 Юли 2017 17:50

Отбелязваме Световната седмица на кърменето

Написана от
Регионална здравна инспекция – Смолян Регионална здравна инспекция – Смолян снимка: Смолян днес!
От 1 до 7 август 2017 г. за 25-ти пореден път отбелязваме Световната седмица на кърменето. Мотото през тази година е: „Подкрепяме кърменето заедно“, а целта -  до 2025 г. правителствата да предприемат действия, които да осигурят изключително кърмене през първите 6 месеца от живота на поне 50 % от бебетата. За да се постигне това са необходими общите усилия на всички заинтересовани страни.
Кърменето дава най-добрия старт в живота на бебетата и има дългосрочни ефекти както за здравето, интелектуалното развитие и благополучието на детето, така и за кърмещата майка и за обществото като цяло, защото:
•    Кърмата е безопасна и е сигурен източник на хранителни вещества дори при хуманитарни кризи;
•    Кърменето е начин за хранене на бебетата, който не натоварва семейния бюджет;
•    Кърмените деца получават оптимално хранене и защита срещу инфекции;
•    Бебетата, които са кърмени, имат коефициент на интелигентност средно с 2,6 пункта по-висок в сравнение на този на некърмените.  Разликата в коефициента на интелигентност е по-голяма при по-продължително кърмене;
•    Кърменето изгражда и близост между майката и бебето, което означава по-спокойни и щастливи жени на работното място. Всеки работодател може да използва този ресурс в своя полза.
Регионална здравна инспекция – Смолян ще отбележи Световната седмица на кърменето чрез разпространение на здравно - информационни материали в МБАЛ – Смолян и АГ – кабинети. На 03.08.2017г. от 10,00 часа в залата на здравната инспекция ет.2 каним на обучение бременни жени в трети триместър по темата: ” Хранене на кърмещата майка” и прожекция на филм. Бъдещите майки и татковци могат да се запознаят с полезни съвети относно подготовката за раждане и отглеждането на новородено в сайта на РЗИ – Смолян с линк: „Училище за родители”.
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!