Menu
Четвъртък, 10 Май 2018 21:56

Откриха изложба в памет на учителя Филип Хутев

Публикувана от Прочетена 1973 пъти
Християна и Маргарита Хутеви / отляво надясно/ Християна и Маргарита Хутеви / отляво надясно/ снимки: Сийка КЕТЕВА

Изложбената зала при Градската библиотека в Мадан грейна от живописните платна на Маргарита и Християна Хутеви / майка и дъщеря/. В над 40 картини те показаха не само своята дарба, а и уважението и обичта си към съпруга, бащата и учителя Филип Хутев, който преди година  бе покосен  от смъртта.

Експозицията откри Росица Кичукова, главен специалист в библиотеката, като запозна присъстващите с биографиите на авторките. Маргарита Хутева разкри мотивите за тази творческа изява. Ето част от вълнуващото й слово: “Добре дошли! Благодаря ви, че приехте поканата ни и ни уважихте с присъствието си на откриването на първата ни изложба с дъщеря ми Християна.   

С нея решихме да я посветим на съпруга ми Филип Хутев, защото без неговата подкрепа тези картини нямаше да бъдат нарисувани. Той казваше: „Когато рисувате, аз съм спокоен”. Радваше ни се, възхищаваше ни се на творбите ни, преживяваше всеки етап от работата ни, помагаше ни, когато трябваше да купуваме материали или да бъдат направени рамки. Мечтаехме заедно да направим изложба, а той щеше да участва активно в аранжирането й и много щеше да се гордее с нас.

Е, направихме изложба заради него, но без него. Дано ни гледа отнякъде и ни се радва”. По думите й  картините са реалистични. Дъщеря й се впечатлява от старинните къщи, а тя съчетава декоративното и абстрактното изкуство, използва елементи на сецесиона.

Също така използва успоредни линии, чрез които радробява формата и „движи” цвета от светло към тъмно и създава картини предимно в топли или студени цветове. Събитието се състоя в навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, което е знак, че светлината на първоучителите озарява и днешното поколение.

А посланието беше красноречиво – човек умира физически, но не и духовно, защото след него остават делата му. Много хора дойдоха на откриването на изложбата , поднесоха цветя на художничките и споделиха вълнението им.  А  поздравителен адрес от името на кмета Фахри Молайсенов поднесе зам.-кметът Явор Орлов.

Сийка КЕТЕВА

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!