Откриха официално четвъртия международен фестивал на киселото мляко в Момчиловци

Откриха официално четвъртия международен фестивал на киселото мляко в Момчиловци

С песен на китайски език, изпълнена от децата на Момчиловци бе дадено началото на четвъртия международен фестивал „Киселото мляко –новият път на коприната” в родопското село, който се провежда в дните от 21 до 23  септември. 

Тази година празникът преминава под знака на  десетгодишното ползотворно  сътрудничество между Момчиловци и  китайската компания Брайт фууд, която произвежда  киселото мляко с името на селото в Шанхай. 

„За жителите на селото е чест и гордост, че Момчиловци отново е домакин на утвърдилия се вече Четвърти международен фестивал на киселото мляко – култура и традиции, който стана символ на приятелството между нас и китайската компания Брайт Деъри. Приятелството ни събира две различни култури, а фестивалът отново ще издигне високо духът на Родопа планина с привкус на китайските традиции“, каза в словото си при откриването на фестивала кметът на Момчиловци Сийка Суркова. „Преди десет години нашата компания „Брайт“ пренесе безценните щамове от селото на дълголетниците и създаде киселото мляко с марка „Момчиловци“ в Китай. Още със самото си пускане на пазара, то спечели повсеместна положителна оценка, а днес – десет години по-късно, киселото мляко „Момчиловци“ вече се радва на огромна маса от верни потребители. На този фестивал на киселото мляко ще бъде официално поставено началото на изграждането на екологичната ферма „Момчиловци-Брайт“. Това ще бъде една ферма, създадена с общите усилия на България и Китай, която ще съчетава екологичен туризъм, участие в селскостопански дейности, развлечения и почивка. Осъществяването на този проект ще изиграе важна роля за насърчаването на устойчивото развитие на „Пътя на здравето и коприната между двете страни“, каза в приветствието си Лиу Пин, заместник-секретар на партийния комитет и изпълнителен директор на корпорация Брайт фууд. 

  

Той посочи, че преди повече от две хиляди години България и Китай са се свързали помежду си посредством древния  Път на коприната и са успели да постигнат приятелско сътрудничество и обмен в областта на търговията, философията и културата. По думите му днес България се е превърнала в мост, свързващ Европа и Азия и в портал към европейския пазар, в пресечна точка между източната и западната култура по трасето на Икономическия пояс на пътя на коприната. „Надсловът на фестивала  е „Киселото мляко – Новият път на коприната“. Ние  искрено се надяваме посредством това събитие  да успеем да изградим един „Път на здравето и коприната“, свързващ китайския и българския народ“, каза още изпълнителният директор. Председателят на Борда на директорите на “Брайт Деъри“   Пу Шаохуа  заяви пред гостите и жителите на Момчиловци, че още с появяването си на китайския пазар,  киселото мляко било много добре прието от масовите потребители. „ Нашата компания не само занесе този „божествен дар“ на китайските семейства, но същевременно  накара и все повече китайци да опознаят  родината на киселото мляко Момчиловци- магическо село на дълголетниците“, каза Пу Шаохуа. Заместник-министърът на туризма Любен Кънчев заяви в словото си при откриването, че фестивали, като този са прекрасен пример за добра практика, която може да привлече вниманието към страната ни. 

„Министерство на туризма подкрепя всяка добра инициатива, която насърчава развитието на туризма. Трябва да търсим точно тези неща, с които България е уникална, различна и да промотираме тях, за да привличаме повече туристи в страната ни. Можете да разчитате на подкрепата ни за развитие на всички туристически услуги, които предлагате тук“, каза зам.-министърът на туризма. 

Според областния управител на Смолян Недялко Славов фактът, че фестивалът се провежда за четвърта поредна година е ясен знак, че в Момчиловци се цени и поддържа жив българския дух. „Киселото мляко е едно от богатствата и емблемите на България, а  Родопа планина, чрез своята благодат природата дава уникалната възможност да се произвежда екологично чисто кисело мляко с неповторим плътен вкус“, каза Славов. 

От своя страна кметът на Смолян Николай Мелемов заяви, че проявата се утвърждава като значима форма за популяризиране на производството и консумацията на кисело мляко и млечни продукти в Родопите. „Фестивалът е възможност за осъществяване на тесни връзки между Китай и Европа.  Официалната церемония на първа копка за построяването на демонстрационна мандра „Момчиловци –Брайт”, презентацията на китайското кулинарно изкуство 
и семинарът „Здраве и дълголетие”, са сред основните акценти на фестивала, които предизвикват заслужен интерес“, каза още кметът на Смолян. 

Китайските гости и домакините си размениха символични подаръци на официалната церемония. Момчиловци и община Смолян получиха калаена лъжица за кисело мляко, а на гостите от далечната страна  бе подарена дървена лъжица с името на Момчиловци. „В Китай, когато съпрузите навлизат в десетата година на съвместния си живот, се казва, че празнуват „калаена сватба“, защото в китайския език думата „калай“ звучи по същия начин като думата „ценя“. Така значението на израза „калаена сватба“ не просто предполага десет години на хармонично съжителстване и взаимно уважение между двете страни, но най-вече намеква за това, че и през бъдните безброй десетилетия всяка една от двете страни ще цени и ще се грижи в още по-голяма степен за другата“, каза председателят на Борда на директорите на “Брайт Деъри“  Пу Шаохуа. 

След церемонията по откриването на празника гостите разгледаха музейната сбирка в селото. Кметът на Момчиловци Сийка Суркова получи от китайските си приятели волейболна топка с автографите от националния женски отбор по волейбол на Китай, който за пореден път завоюва световната титла.  Заръката – да бъде изложена в специалния  кът в музея, посветен на сътрудничеството между родопското село и Китай, 

Иван Тодоров - председател на Българския център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай, изненада чуждестранните гости с произведение на изкуството. Той подари на представителите на компанията картината „ Момчиловска Мадона“, с автор Петър Минчев-Педро. 

  

На откриването на фестивала курсистите от селото , които изучават китайски  получиха   официално сертификати за завършен курс. 

Между официалните гости бяха още евродепутатът Момчил Неков, народният представител Дора Янкова,  секретарят по икономическите въпроси на президента на Република България Юлиана Димитрова, търговският съветник към посолството на КНР в България Яо Чаоин и др. В събота ще бъде направена символична първа копка на българо-китайка  ферма „Момчиловци – Брайт“.   По време на фестивала ще бъде проведен  Националният конкурс “ Кралица на Киселото мляко – Мис Родопи“. Ще има редица забавни състезания като най- бързо приготвяне на таратор, надпиване с айран  и скоростно изяждане на кисело мляко. Предвидени са още кулинарни конкурси, а на площада в селото в неделя ще готвят Ути Бъчваров и китайски готвач. Фолклорна програма от Родопите ще поддържа настроението на гостите на фестивала през трите дни. 

Фестивалът се провежда под патронажа на Министерство на туризма, а организатори са Кметство Момчиловци, Община Смолян, Български център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай, китайската компания “Брайт Деъри“ и Деми травел ЕООД. 

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре