Откриха паметник от каски "Гълъб на мира" в Забърдо

Откриха паметник от каски "Гълъб на мира" в Забърдо

Паметникът "Гълъб на мира" бе официално открит на входа на родопското село Забърдо. Той е направен от 250 военни каски, излезли от употреба. Фигурата е с височина пет метра и тежи 200 килограма. Монументът е дело на скулптора Антон Урдажиев. Изработен е с помощта на спонсори. На церемонията присъстваха областният управител на Смолян Емил Хумчев и кметът на Чепеларе Боран Хаджиев.

"Символът на мира е нашето послание за разбирателство и благоденствие на всички хора по Земята. Ние сме съпричастни с това, което става по света, и се молим за мир. Сътворихме тази мечта с помощта на приятели, защото като малко селце в България, в Родопите, искаме да покажем, че сме съпричастни към световните проблеми", каза кметът Валентин Черпоков. Той благодари на кмета на Чепеларе за помощта за монумента.

"Забърдо е известно с кмета си Черпоков. Знаем, че всяка година той прави нещо стойностно, но неговата последна идея е много актуална и надмина очакванията ни. Ние, родопчани, сме миролюбив народ, обичаме да общуваме, да мислим за децата си и това, което се случва в света, за нас е непонятно. Пожелавам на всички здраве и да мислим за децата си, защото те са нашето бъдеще", каза кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев.

"Забърдо от години е вратата на нашата област. Селото символизира гостоприемството, нашето виждане за свобода и достойнство. Още на влизане в нашата област ни посреща скулптурата на гостоприемството с гайдар и певица. Под звуците на родопската музика и сега откриваме този монумент. Забърдо символизира духа на родопчани. Символизира нашата жажда за свобода и достойнство", каза в словото си областният управител Емил Хумчев. Той е убеден, че Валентин Черпоков ще продължи и занапред да популяризира родния си край.

"Дано посланието да стигне до повече хора и това хубаво село да се прослави по света", каза скулпторът Антон Урдажиев.

"По право и по чест съм в Забърдо. Това е поредната инициатива на вашия кмет, който е направил така, че Забърдо да го знаят не само в България. Това е селото с най-много атракции и ние затова се стараем да отличим всичко, което се прави в определено селище, за да остане в историята за децата ни", каза Поли Иванова, собственик и издател на Дестинация България. Тя обяви, че кметът Черпоков ще получи за втора поредна година грамотата "Посланик на туризма"

Източник: "Марица"
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре