Днес, в Неделинско бе открит паметник на световно известният тежкоатлет от Родопите Величко Чолаков. Той е поставен на главния път Неделино – Бял извор, на разклона на с. Кундево, от където произхожда родът му, информира кметът на община Неделино Боян Кехайов.

„Паметната плоча и паметника е направен изцяло с дарения от жителите на община Неделино. Представлява камък-скала, която символизира силата и железния дух, който имаше Величко Чолаков. На него е поставена паметна плоча. По този начин искаме да отдадем заслуженото на големия български спортист, който е пример за подрастващите поколения и показа, как в спорта може да се постигат успехи“.

Величко Чолаков е почетен гражданин на Неделино и откриването на паметника е и във връзка с празника на града – 2 септември. На откриването присъстваха семейството на големия щангист, близки, роднини и жители на няколко общини. Жителите на близкото село Изгрев раздадоха и курбан.

Чолаков е роден на 12 януари 1982 г. в Смолян. Той започва да тренира на 12-годишна възраст при личния си треньор Костадин Грозданов. Скоро се сдобива с прякора „Железния“. За първи път става републикански шампион на 15-годишна възраст. Има 30 държавни титли като шампион на България в различните движения и двубои. В актива си има европейски и световни отличия, като на Олимпийските игри в Атина през 2004 година става трети в най-тежката категория. За съжаление, сърцето му спря да тупти на 20 август 2017 г. на 35-годишна възраст. В знак на почит и уважение Спортната зала в град Смолян носи неговото име. Той е почетен гражданин и на Смолян.

Източник: Дарик БГ