Откриват обновения Планетариум в Смолян

Откриват обновения Планетариум в Смолян

На 29 февруари т.г. от 10:30 часа ще бъде официално открит обновеният Общински културно-образователен център „Планетариум с Астрономическа обсерватория“ в Смолян.

Емблематичната звездна институция отваря врати на 6.09.1975 г. и за изминалите 49 години се доказва като най-популярната туристическа дестинация в града и водеща в страната. Планетариумът е посетен  от почти 3 милиона ученици и граждани от страната, и туристи от чужбина. Проведени са над 30 000 лекции-сеанси в звездната зала и 6 000 демонстрационни наблюдения с телескопи – дневни на Слънцето и вечерни на нощните небесни светила. За тези години основен ремонт не е извършен, а само частични. След спечелен проект на  Община Смолян на в края на декември 2020 г. се подписа договор за безвъзмездна финансова помощ и стартира изпълнението му. 

Общата стойност на проекта е  4 403 997.59 лв.

След изпълнението му е извършен основен ремонт и реконструкция на сградата. Подменени са основни енергоспестяващи източници, като дограма, топлоизолация на стени и покрив, отоплителна, вентилационна, електрическа и ВиК инсталации и др. Обособена е интересна и лесно достъпна вертикална планировка, дори за хора с увреждания.

Другата много важна част от успешния проект за обновяване на Планетариума е доставката на ново модерно и високо технологично оборудване и обзавеждане за Звездната зала, обсерваторията и останалите помещения  в сградата.

Лентата на обновения и реновиран Планетариум ще прережат кметът Николай Мелемов и директорката на звездната институция Цветелина Генчева. Ще бъде отслужен Водосвет за здраве, благоденствие и успехи.
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре