Откриват Центъра на света в Хухла, дават сертификат на всеки посетител

Откриват Центъра на света в Хухла, дават сертификат на всеки посетител

Бъди мистериозен, а не сериозен – участвай в Мистериите, канят организаторите на културните празници в ивайловградското село

„Бъди мистериозен, а не сериозен – участвай в Мистериите на Хухла!” – под този девиз са тръгнали, тайно засега, културните празници на връх Свети Илия над ивайловградското село Хухла, където твърдят, че са Центъра на света.

С просто око се вижда трескавата подготовка – освежиха параклиса, ремонтираха медния купол, окачиха нов огромен полилей, почистиха сакралното място, където още от 12 век преди Христа е изградено тракийското светилище.

 Хухленци са неизтребими, пък и неуморни – може и малко да са останали под върха, но не се дават. Свои хора си имат по света и с невидими нишки си ги теглят към Хухла. И те помагат.

Връщат се в отпуски в родното село, ремонтират къщите, църквата, параклиса. Есента ще модернизират и читалището. Сега продълбочиха до 100 метра сондата на върха, откъдето бликна нова силна и по- „различна вода”, близо до някогашния пресъхнал вековен кладенец, където древните са оставяли даровете към почитаните тук богове.

Ремонтираха пейките, боядисаха седалките, понаместиха камъните на амфитеатъра. Сложиха и нови люлки, за да има на какво да се радват децата, не само по време на културните празници.

Тяхната видима кулминация ще бъде на 20 юли вечерта и на 21 юли на върха Свети Илия. Там, след курбана за здраве, след надпяване, надсвирване и надиграване по време на гала концерта с участието на фамозната гъдуларка Христина Белева и китаристът Петър Миланов, след Голямото литературно четене, водено от поета Бойко Ламбовски, ще се връчи приза "Почетен Селянин на Мистериите на Хухла", т. е. „Цървула” - за заслуги към селото и към целия свят. Това е малка бронзова пластика на Емил Пенчев - цървул, обиколил целия свят, пробит от ходене на петата, качен на пиедестал. В цървула - земното кълбо. С мистериозни „цървули” са вече поетите Ивайло Балабанов и Петър Василев, оперният певец Калуди Калудов, турският цигулар Недим Налбантоглу, акордеонистът Нешко Нешев и много, много творци, учени, изследователи, сторили нещо за родния край, за България, че и за целия свят.

Мистериозно жури определя наградите, та никой не може да ходатайства. Работете нормално, живейте всеотдайно – то, журито, вижда всичко, честно е и може да ви посочи. И тази година кой ще грабне „Цървула” ще стане ясно чак в мига на връчването!

В официалната програма на празниците влизат доста мероприятия - откриване на две-три изложби в бившия хоремаг на селото, курбан за здраве на връх Свети Илия, изпълнения на вокално-инструментални състави на различни места - в зависимост от сянката. Гала концертът сигурно ще бъде на каменния амфитеатър, след 20 часа на 21 юли, събота.

Но и не толкова официалната програма не е за пренебрегване - литературни четения, дискусии, разговори на висок тон, надпяване, надлъгване, надиграване, може и надпиване – тя се изпълнява и сега - къде пътьом, къде не, но най-много нощем по дворовете на Хухла. Неофициалната програма ще тече с пълна пара и по време и на официалната.

Но не това е най-важното!

Най-важното е, че всеки дошъл в Хухла, без да знае, ще посети Центъра на Света! И ще получи надлежно Свидетелство за това – подписано, подпечатано – сертификат. Защото това, че Хухла е Центърът на света, не подлежи вече на съмнение - доказа го Мистериозната хухленска академия на науките /МХАН/. Доказателствата й - на място!

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

нагоре

 Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!