Отново за забравения проект на Александър Стамболийски за нова Конституция от април-май 1923 г. – отговори от архивите в България Перспективи за нови изследвания

.

Капитан I ранг о.р. професор д.пс.н. инж. Илия Петров Пеев

От проекта на Земеделския Апостол Александър Стамболийски за нова Конституция, създаден преди 101 години, е оцеляла само една страница, съхранявана в музея „Александър Стамболийски" в Славовица. В архивите в България, с които поддържаме творческа кореспонденция, също не бяха намерени екземпляри от този исторически документ.

Възможно е някъде, в някой частен архив, да има други части от този проект за Конституция или пък целият му текст. Но може и да е напълно изгубен.

Отправяме публичен призив за продължаване на издирването на пълния текст на оригиналния документ Проект за изменение на Конституцията, разработван април-май 1923 г. от Александър Стоименов Стамболийски – Зеления апостол. За целта прилагаме отговорите на три от архивите, с които кореспондирахме по темата:

I. Държавна агенция „Архиви”, Дирекция „Централен държавен архив”, София

Екранна снимка 12 5 2024 22623 държавен архив

II. Деловодство на Народното събрание, Архив на НС и Библиотека на НС.

Екранна снимка 12 5 2024 22728 народно събланиеjpeg

III. Държавна агенция „Архиви”, Дирекция „Държавен военноисторически архив”

Екранна снимка 12 5 2024 2287 военен алхив

В трите архива не се откри търсения от нас Проект на Александър Стамболийски за нова Конституция от 1923 г.

За продължаване на проучванята по историческия проект от 1923 г., трите архива предоставят на изследователите в свободен достъп богато съдържание от архивни фондове и научно-справочен апарат.

Да пожелаем успех и късмет на всички ентусиасти, които ще се продължат изследванията върху забравения проект на Александър Стамболийски за нова Конституция от април-май 1923 г.!

Приложения: 3 документа от архивите в България

С почитания:

Професор д.пс.н. Илия Пеев

E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Mobile: + 359 898 359 647 (Viber & WhatsApp)

Home: + 359 52 757 472
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре