Menu
Събота, 02 Февруари 2019 17:21

Отслужено бе възхвалението на Светлината на света

Публикувана от Прочетена 1158 пъти

Цялата света Литургия на Сретение Господне /2 февруари/ в църквата „Св. Неделя“ в Смолян премина под знака на възхвалението на Светлината на света – Иисус Христос, който бил донесен в Йерусалимския храм на 40-ия ден след раждането си от Дева Мария  и Йосиф, за да бъде спазен Мойсеевият закон и да бъде представен на Бога /срещнат с Него/.

Празничната божествена св. Литургия бе възглавена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия и предстоятел на храма Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. В служението участва и  иконом Запрян Шиков  - енорийски свещеник в храм „Св. Неделя“ и секретар на Архиерейското наместничество. В помощ бяха иподяконите Валери и Иван, а на клира песнопенията изпълняваше църковният хор с диригент Росица Казалиева.

P1120883.JPG

С евангелското четиво архимандрит Висарион припомни паметната случка и думите на благочестивия старец Симеон, който прегърнал мило Младенеца и изрекъл, че Този ще е за падане и ставане на мнозина, а на Дева Мария ще прониже душата с меч, за да се открият мислите на много сърца. Това е удивително пророчество, според което изгрява Светлината на света, Спасителят слиза от Небесата, за да ни донесе любовта и вярата, да бъде разпнат, което с голяма скръб ще понесе Майка му Мария, а след това  да възкръсне и да спаси човешкия род.

P1120949.JPG

Архимандрит Висарион и иконом Запрян  Шиков осветиха принесените пити за здраве. На тези, които са постили и  направили изповед, бе дадено Свето причастие, а на тези, които не са закусвали – нафора.

Архиерейският наместник поздрави всички за празника, пожелавайки Божието благославение да бъде над всички нас, чадата ни и домовете ни, да следваме предано Светлината на света и да я носим в сърцата си.

Утре, неделя – 3 февруари,  Църквата ще чества паметтана свети Симеон Богоприемец и на пророчица Анна, която също била при посрещането на Младенеца в храма.

Росица Примовска

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!