Отворено писмо от НС на кметовете на кметства в България

О Т В О Р Е Н О   П И С М О     от

Националното сдружение на кметове на кметства в Република България

по повод побоя над колегата кмет на с. Белгун, общ. Каварна

Националното сдружение на кметовете на кметства в Република България /НСККРБ/ остро осъжда побоя над Благомир Станев - колега кмет на с. Белгун, общ. Каварна. След публикации в медиите Управителния съвет на Сдружението обсъди грозната постъпка и се свърза с потърпевшия колега, след което взе решение публично да изрази становище по недопустимия от човешка, морална и нормативна гледна точка акт.

Отдавна е известно, че селските кметове са „виновни“ за всичко, което се случва в малките населени места, макар че вменените им задължения далеч надхвърлят правомощията им. Да биеш кмет заради изборни резултати обаче е постъпка, която освен от наказателните органи, трябва да бъде осъдително заклеймена и от обществото. Акт, който ясно показва, че човешките права, демокрацията и политическият плурализъм в нашата държава са грубо потъпкани, наред с доброволният, информиран и  анонимен вот, заменен  не от сега с конролиран.

НСККРБ категорично застава на страната на кмета Станев и апелира за справедливо правосъдие и цялата тежест на закона срещу побойниците, защото знаем, че освен справедливост за него, тази присъда ще бъде за уродливите процеси, опорочаващи избори, политика и човешко достойнство.

С уважение:

РУМЕН СТОЯНОВ

/ председател на УС на НСККРБ /

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре