Неделя, 13 Ноември 2011 00:00

Пампорово - област Смолян

Пампорово - област Смолян
Пампорово - област Смолян снимки: Смолян днес!
Пампорово - област Смолян|||| Пампорово - област Смолян|||| снимки: Смолян днес!||||
На 10 км южно от Чепеларе и на 14 км от Смолян се намира курортът Пампорово. Началото му е положено през 1933 година с два хотела-пансиони и няколко вилички. Само за няколко десетилетия този богато надарен от природата кът  израства в един от най-известните наши планински курорти.  Пампорово е прекрасен летен и зимен курорт.
 
Неговите околности изобилстват с чудни красоти – обширни смърчови гори, живописни поляни, причудливи скали, интересни родопски селища. Надморската височина е  една от най-благоприятните за планински курорт по нашия паралел. Ридът,  на който е разположен курортът, е изграден от мрамори, които попиват падналата влага и отцеждат бързо целия район.
 
Наред с това ридът има гърбовидна форма, проветрив е и въздухът винаги е свеж.  Околните високи върхове и ридът пазят курорта от ветровете, а зиме спомагат за задържането на снега по северните склонове на Снежанка и Мургавец до късна пролет.
Пампорово разполага с много хотели от различни категории и много ски писти с различна степен на трудност.
 
Общата дължина на пистите за алпийски дисциплини и писти за ски бягане е 30 километра, най-голямата денивелация е 470 метра. Съоръженията са съвременни и модерни. В околностите има много подходящи за ски терени. Прекрасни панорамни пътища свързват Пампорово с красивите долини на три речни системи – на Чепеларска река, Арда и Въча,  по които са нанизани като броеница богати и хубави селища.  Близо до курорта има красиви кътчета, които летуващите с удоволствие посещават.
 
още снимки вижте в галерията

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Смолян днес. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Смолян днес. 

Така живеем в Родопите

Празник на община Баните и минералната вода

16-03-2009

Празник на община Баните и минералната вода

За ден на общината е обявен 6 май. Тогава в Баните се чества и празникът на минералната вода. Ежегодно той се ...

Сдружение „Родопски хайдути” проведе втория по рода си хайдушки поход в Родопите

02-09-2013

Сдружение „Родопски хайдути” проведе втория по рода си хайдушки…

Сдружение „Родопски хайдути” проведе втория по рода си хайдушки поход в Родопите, в рамките на три поредни д...

Над 8 хиляди души станаха свидетели на гайдарския майсторлък над Гела

01-08-2010

Над 8 хиляди души станаха свидетели на гайдарския майсторлък над …

Два дни над 40 гайдари огласяха Илинденските поляни Над 8 хиляди души станаха свидетели на гайдарския майст...