Menu
Вторник, 25 Юни 2019 00:15

Пампорово прие пети кръг от „iXS Downhill Cup” през уикенда

Публикувана от Прочетена 4159 пъти
Англичани, французи и германци доминираха в зрелищната вело надпревара и окупираха призовите места в основните категории
 
От 20 до 23 юни в Пампорово се проведе петото поредно издание на „Пампотово Байк Фест“, а основен акцент в програмата на фестивала тази година бе домакинството на страната ни за първи път на кръг от елитната европейска серия от състезания – „iXS Downhill Cup”.
 
През 4 дни на фестивала Пампорово се превърна в средище на някои от най-добрите колоездачи от цяла Европа, а адреналина и зрелищата бяха на много високо ниво. Над 150 състезатели се включиха в състезанията част от събитието, а чужденци оглавиха челните места в повечето от категориите.
 
Всички състезатели бяха изправени пред 1800 метровото трасе за спускане на Велопарк Пампорово и трябваше да се справят с множество стръмни и технични участъци, корени, камъни, големи скокове и всякакви други естествени и изкуствено създадени препятствия.
 
Джордж Ганикот (Великобритания), Уил Харт (Велокобритания) и Томас Гуибал (Франция) бяха най-бързи на финалите в неделя, успяха да спрат хронометъра под 2 минути и 30 секунди когато се и заслужено се качиха на призовите места на почетната стълбичка. Първи сред българите в категория мъже елит бе Йоан Нейчев, който постигна време 2:38.24, което го нареди на 7 позиция.
 
При юношите най-бърз бе Йордан Анчев (България), следван от Румен Белезирев (България) и Мориц Стейнс (Германия). При мъжете над 30 години, конкуренцията също бе на много високо ниво, а класирането оглави Бени Страсер от Германия, следван от Джорди Баго (Испания) и дългогодишния шампион на България Росен Ковачев.
 
При дамите, навръх 15-тия си рожден ден, най-добро време успя да постигне младата надежда на България Изабела Янкова, която оглави отворената категория, тъй като все още няма необходимата възраст, за да се състезава в елита. С второ време и първо място в категория жени елит се класира Маргарида Бандейра от Португалия.
 
По време на Пампорово Байк Фест 2019 се проведоха още много съпътстващи събития, сред които втори кръг от „Виваком Даунхил Серии“, трети кръг от Детските байк серии, националния шампионат по форкрос, както и премиерата на най-новия колоездачен филм “Return to earth”.
 
За всички призьори в отделните категории имаше подготвен паричен награден фонд от над 5000 лв., осигурен от Нисан България и Ред Бул, както и много предметни награди от Допелхерц, Веломания и Анимал. Наградите бяха връчени лично от кмета на град Чепеларе Славка Чакърова.
 
Събитието събра стотици зрители около трасетата, които наблюдаваха с интерес зрелищните спускания на колоездачите и преживяваха заедно с тях част от адреналина. За радост на всички, състезанията преминаха без сериозни инциденти, а организаторите споделиха, че вече планират следващото издание на феста през 2020!
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!