Пампорово се кандидатира за домакинство на ИНТЕРСКИ конгрес

Кметът Николай Мелемов: Ще използваме кандидатурата за Интерски Конгрес 2019, за да изградим многофункционална зала в Пампорово

Кметът Николай Мелемов се срещна днес с  президента на Международната асоциация на ски учителите Интерски Интернешънъл   Ерих Мелмър,  генералния й секретар  Петер Мол и изпълнителния директор на "Пампорово "АД Мариян Беляков . Поводът е кандидатурата на Сдружение „Българско ски училище” и  к.к. Пампорово за домакин на Интерски Конгрес 2019. След като инспектираха съоръженията в курорта, представителите заявиха, че има остра необходимост от построяване на многофункционална зала с 2000 места, която е едно от задължителните изисквания от организаторите за провеждане на мероприятието.
„Идеята за изграждането на многофункционална  зала е от декември м.г., когато в Пампорово беше финансовият министър Симеон Дянков. Дори той предложи  подобно съоръжение  да бъде направено в курорта, разясни   Мелемов. Той допълни,  че ще се  използва кандидатурата за конгреса, за да се реализира тази идея. Общината трябва да предостави земята, а държавата ще финансира изграждането й. Приемането на подобно мероприятие, което беше наречено мини -олимпиада е добре дошло за нас, за да развиваме курорта като европейски", посочи още градоначалникът.
Залата ще е многофункционална, като в нея ще могат да се провеждат конгреси, да се ползва за волейбол, баскетбол, концерти  и др. Ако Пампорово успее да спечели домакинството на Интерски Конгрес 2019 г., курортът ще бъде посетен от представители на 36 страни,  членуващи в Международната Асоциация на ски учителите в рамките на седмица. Мероприятието  се провежда веднъж на 4 години. Известно  е като олимпиадата на ски-учителите и  няма състезателен характер.  Има за цел популяризиране на снежните спортове, обучението и развиването на зимния туризъм, както и достиженията в технологиите и в ски екипировката. На него страните участнички представят своите постижения, обясниха още ски-учители.  Те се  надяват, че със съвместни усилия на местната и държавната власт ще успеят  да спечелят домакинството за това престижно мероприятие.
На срещата стана ясно още, че Пампорово ще бъде домакин на Световно първенство за ски учители. То ще бъде непосредствено след домакинството на курорта на кръг от Европейската купа, който ще е в края на януари 2013 г.  Пампорово ще приеме жените в два гигантски слалома, а не както бе обявено преди време, че ще домакинства на мъжете в слалом дисциплините, уточни Беляков.
Президентът и секретарят на Интерски са били  посрещнати от министъра на спорта Свилен Нейков и зам.-министъра на туризма Иво Маринов, където изказали своето становище. Днес посетиха ски-зоната на Пампорово, разгледаха залите и  хотелите за това мероприятие. Президентът на Интерски заяви, че в България е идвал няколко пъти, но в Пампорово за първи път.

Според него курортът ни е чудесен  за подготовката на начинаещи скиори, защото в Алпите пистите са по-стръмни, харесал е и хотелите. Вие сте част от целия ски свят, а Източна Европа върви нагоре. Имате  добри ски-центрове, коментира още Мелмър. Това, което не му е харесало в Пампорово са големите грозни и недостроени сгради и лошата пътна инфраструктура. Търсим юридически механизъм, за да решим проблема с тези сгради, но ще трябват много средства ако решим да ги събаряме, добави градоначалникът.

Виолета Филипова, пресцентър на община Смолян
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре