Menu
Понеделник, 04 Септември 2017 09:54

Паралелка с трима ученика ще има в родопско село

Написана от
Прочетена 4001 пъти
ОУ "Св.Св.Кирил и Методий" в село Арда ОУ "Св.Св.Кирил и Методий" в село Арда снимка: Смолян днес!

Паралелка с трима ученика ще функционира през тази учебна година в родопското село Арда, съгласно решение на Общинския съвет в Смолян. Съветниците утвърдиха списък с общо 33 маломерни и слети паралелки, които ще се формират през учебната 2017-18 г. Маломерни паралелки ще има не само в селските училища в общината, а и в три учебни заведения в областния град.

Четвърти клас в ОУ "Св.Св.Кирил и Методий" в Арда е в камерен състав от едва трима ученика. Всички паралелки в защитеното селско училище са с по-малко от 10 ученика, а две са слети от деца от различни класове. Общинарите одобриха самостоятелни и слети маломерни паралелки в основните училища и в селата Търън, Момчиловци, Широка лъка, Смилян.

Община Смолян защитава като трайна политика запазването на селски училища, чиито възпитаници ежегодно намаляват заради демографската криза. Наред с гарантирания достъп до образование, съхранените училища с вековна история забавят процесите на обезлюдяване и миграция, коментират от Общината.


Намаление на учениците се отбелязва и в учебните заведения в гр.Смолян. Самостоятелни маломерни паралелки са утвърдени през новата учебна година в градските училища СУ "Отец Паисий", ОУ "Юрий Гагарин" и "СУ "Св.Св.Кирил и Методий".

Източник: БТА

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!