Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Вторник, 13 Януари 2015 17:41

Парламентът отдаде почит на жертвите на терористичните атаки в Париж

Парламентът отдаде почит на жертвите на терористичните атаки в Париж
   
„Насилието с калашници няма да ни накара да се откажем от нашите европейски ценности“, обеща председателят на ЕП Мартин Шулц, споменавайки имената на 17-те души, убити миналата седмица при нападенията на Charlie Hebdo и еврейския супермаркет. След като запазиха минута мълчание, политическите групи в ЕП направиха изявления. Някои видяха в изразената от милиони граждани в цяла Европа и в целия свят солидарност възраждане и утвърждаване на основните европейски ценности.

 „Тези 17 карикатуристи, журналисти, полицаи, служители и граждани от еврейски произход бяха убити, тъй като представляват за фанатиците нещата, които те не могат да понасят: критика, чувство за хумор, сатира и свободно слово“, заяви г-н Шулц. „Не трябва да позволяваме страхът, антисемитизмът, ислямофобията и омразата да подкопават основните ни ценности: свободата на словото и свободата на печата, толерантността и взаимното уважение“, заяви той.

Ален Ламасур (ЕНП, Франция) изрази възхищението си от милионите граждани, които заляха улиците с „цунами от човечност“, като „мощен вик на братство между всички народи на Европа“. „11 януари 2015 г. е рождената дата на Европа на хората (...), обединени в своите ценности срещу омразата“, заяви той и добави, че „първата универсална ценност, изразена от европейците, е мирът и задължението за опазването му чрез защитата на различията, на всички различия“.

„Аз заявявам, както и милионите други хора по целия свят, че ние никога няма да отстъпим“, заяви г-жа Перванш Берес (С&Д, Франция). „Когато дадено бедствие застигне един от нас, ние не трябва да позволяваме на никого да ни раздели. Всички ние сме Charlie, паднали дори без някой бог да го е пожелал. Нашият идеал е демокрацията. Нека я защитим със специална награда „Сахаров“ за Charlie Hebdo“, предложи тя.

Пресцентър на "Европа Директно" - Смолян, по информация на Българската редакция на Пресслужбата на ЕП

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!