Първият празник на медиците е честван в с. Широка лъка

Първият празник на медиците е честван в с. Широка лъка

Днес, празникът на здравните работници е широко известен и се празнува на 7 април всяка година. Но малко хора знаят, че този празник за първи път в България се чества през далечната 1957г. в красивото родопско селище Широка лъка. В страната той официално е обявен за ден на здравните работници през 1964г. (7 години по-късно) по решение на ЦК на БКП и Министерския съвет.

Един от виновниците за организацията и честването на празника на здравните работници е роденият в с.Широка лъка д-р Костадин Дурев, известен като много добър специалист фтизиатър и като народен певец на звучните родопски песни. Идеята да се чества празника на здравните работници е подкрепена от административните ръководители на селото и околията и така на 10 октомври 1957г. в присъствието на министъра на  здравеопазването д-р П. Коларов и почти цялото ръководство на министерството, ръководители от Девинска, Смолянска околия и Пловдивски окръг, журналисти, както и в присъствието на гостоприемното население на селото и околните селца и махали, за първи път в страната се провежда „Празник на здравните работници”. Широколъчани се подготвят с типичната за тях програма. Гостите остават възхитени от старинните къщи-еркерлии, украсени с козиняви и кичени халища, с миндили и аглоци. Млади и стари се събират на площада, изнасят се речи и благодарности от ръководители и гости. За обяда на празника е приготвен курбан с чевермета за здраве и благополучие, типичните за родопския край гозби и клинове, от което гостите са много доволни. За доброто настроение допринасят изпълненията на самодейния хор от с.Гела  с каба гайдите, звучните песни на широколъшки диалект, древните носии на самодейците, особено на жените самодейки с многоцветните престилки. Тържеството продължава до късно следобед, изпълнено с красиви и радостни моменти. Емоциите, преживени на този празник, остават незабравими спомени сред участващите.

Накрая, на тържествена церемония,  се поднасят ценни и необходими подаръци от Министерството на здравеопазването: линейка, рентгенов апарат, различно оборудване за болницата и др., след което гостите от министерството заминават за административния център на околията гр.Девин, където се състои общо събрание за честването на празника на здравните работници.

Атанас БЕШИРОВ

Смолян, кв. Райково

 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре