Menu
Сряда, 25 Април 2018 20:07

Първо СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Смолян отново показа стил – този път с адрес българското в ЮНЕСКО

Публикувана от Прочетена 3432 пъти

Дори малките ученици задържаха вниманието си през цялото време на открития урок-презентация „Българското културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО“. Тази проява отново показа, че в училището има стил на работа, адресиран към качеството и интереса на децата.

Откритият урок-презентация включва 9 наши културни и природни паметници с изключителна световна стойност – Мадарския конник, Казанлъшката гробница, Тракийската гробница в Свещари, Боянската църква, Ивановските скални манастири, Стария град в Несебър, Рилския манастир, Националния парк „Пирин“ и резервата „Сребърна“ . Музикално оформена и с добър дикторски текст на български и английски език, презентацията запозна учениците и с образци на нематериалното ни културно наследство, гордост за България.

Отделно от това бе представена изложба на културното ни наследство под закрилата на ЮНЕСКО, дело на учениците С. Димова, А. Хаджиева, В. Червенков, П. Марковски, Г. Мандов, П. Паричков, В. Деянов.

Представени бяха и новите преписи на Паисиевата история – затрогващо решение на ученици всеки сам да препише за 100 дни цялата „История славянобългарска“. Тази година са се потрудили единадесетокласниците Антон Атанасов, Елена Асенова, Любка Асенова, Ивайло Маков и Иванина Карамитева. Четири години преди тях същото направиха тогавашните ученици Асен Терзийски, Мирослав Каров, Захари Берберов, Симона Чолакова, Теодора Петрова, Станимир Топалов и Антонио Кьойбашиев. Възхитително за възрастта им постоянство, търпение и родолюбие!

Вдъхновител на учениците да се трудят и стараят е Славка Палагачева – главен учител, преподавател по история и цивилизации, ръководител на Клуб „Съхрани българското“. Като организатор на проявата тя благодари на членовете на Клуб „Съхрани българското“ за неуморната им проучвателска и събирателска дейност на българското културно наследство. Отбеляза, че това наследство „е универсално богатство за нас като хора. Важно е да го съхраняваме и предаваме на бъдещите поколения. Може да се гледа на наследството като нещо статично, но то всъщност се променя, когато си взаимодействаме с него. Не бива да оставяме културните ценности да западат, да се разрушават или да изчезват.“

Славка Палагачева благодари за подкрепата на директора на училището Росица Шехова и колегите си. Благодари за вниманието към ученическата проява от страна на институциите, изпратили свои представители - Регионален исторически музей „Стою Шишков“, Държавен архив, Филиал на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски", Европейски информационен център „Европа Директно“.

Този празник на българския дух и култура в СУ„Св. св. Кирил и Методий“ в Смолян е посветен на Европейската година на културното наследство – 2018.

Росица Примовска

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!