Menu
Четвъртък, 16 Май 2019 19:59

Пенсионери от кв. Райково и от с. Могилица си попяха от сърце

Публикувана от Прочетена 1052 пъти
Битовата група при ПК”Родопи” – кв. Райково Битовата група при ПК”Родопи” – кв. Райково
Приятелска среща между пенсионери от смолянския квартал Райково и от с. Могилица се състоя на 16 май. Домакин бе селото с огромната дървена лъжица, която символизира майсторлъка и добронамереността на местните жители. Гостите бяха посрещнати от председателя на местния Клуб Андрей Томашов, който ги поздрави с „Добре дошли”! и им предложи да разгледат Агушевите конаци.
 
DSC01460.JPG
 Председателят на Клуба в Могилица Андрей Томашов поведе хорото..
 
Райковци бяха впечатлени от изключителния архитектурен ансамбъл от жилищни и стопански сгради.Лицето на Конаците се оказа обърнато към изгрева, и на юг, с цялата му представителност, неповторимост и хубост.Разглеждайки музея обаче, възрастните хора споделиха, че тук собствениците му са намерили начин да го поддържат, а в Райково великолепната някога Пангалова къща, днес се руши.
 
DSC01456.JPG
Имелка Ченакчиева сочи предимството на селото

Срещата се състоя в Ловния кът, като на трапезата „се изсипа” изобилие от родопски специалитети, приготвени от сръчните домакини.И естествено, последва сладка раздумка. В хода на разговорите възникна спор къде е по-добре да се живее – в Смолян или в Могилица.Повече от убедителна бе Имелка Ченакчиева, която доказа предимството на селото: „ Тук е по-хубаво от града ви. Трудолюбиви сме, работим по градинки и гледаме животинки, каза тя. Нашите картофи са вкусни, а не „лидълски”. Научихме се да отглеждаме и екзотични подправки. Кратихме охлювите със сол, трици и пепел.” След като се нахвалиха добре, започна надпяването и се изви хорце.

Срещата повиши настроението на хората от третата възраст, които за момент забравиха за мизерните си пенсии и за болестите.Благодарение на ръководствата на двата Клуба, те получиха глътка вдъхновение, което ги окуражи в нелеките им старини.
 
Сийка КЕТЕВА
 


Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!