Сряда, 25 Март 2009 08:28

Песпонеделник - с.Широка лъка 2009

Песпонеделник
Песпонеделник|||| Песпонеделник|||| ||||
Над 5 хиляди души от страната и чужбина се стекоха в село Широка лъка за тазгодишния "Песпонеделник". От рано сутринта любопитните туристи си набелязваха удобни места за наблюдение на маскарадните кукерски игри.  В 11 часа на селския площад бе невъзможно да си намериш място, любопитни глави надничаха от терасите и прозорците на околните сгради. Километрична колона от автомобили се извиваше на входа на селото.
Над 500 кукери от цялата страна се включиха в карнавалните игри, посветени на Сирни заговезни. Към местните широколъшки песяци се присъединиха групи от  Симитли - Благоевградско, Варвара - Пазарджик, Драгоданово - Сливенско, Ябълково – Кюстендилско, Войнягово, Жабокрът и Отец Паисиево – Пловдивско. Песяци, старци, бабугери, баби, сватбари, мечки, цигани и страховити кукери заедно гониха злото и болестите. Появата на страховитите маски, шумът от стотиците чанове и хлопки накара тълпата да притихне.
pesponedelnik_shiroka_laka_2010_009pesponedelnik_shiroka_laka_2010_012
По традиция кукерите изпълниха ритуали символизиращи борбата между доброто и злото, прогонването на зимата и идването на пролетта, надеждата за плодородие и нов живот. За публиката гледката бе изключително зрелищна, едновременно красива и плашеща. Уникални костюми, кожени маски, страховити животински глави, мечове, бесилки, огън, тропот на чанове и звънци... Нещо запомнящо се, което трябва да се види и усети на живо.  Повече от час продължиха маскарадните игри, след това кукери и публика се смесиха, а празникът продължи с хоро извило се на няколко реда.
pesponedelnik_shiroka_laka_2010_015pesponedelnik_shiroka_laka_2010_025
Фестивалът "Песпонеделник", чийто организатори са кметството и читалището в Широка лъка, е един от най-колоритните в страната. Той е продължение на местните традиции в Широка лъка, които са се изпълнявали до 40-те години на миналия век. След създаването на кукерския състав "Песяци", през 1967г., широколъкчани възраждат традицията на ритуални игри в селото. Постепенно празникът придобива все по-голяма популярност, а в маскарада към местните песяци се присъединяват и кукери от цяла България.
pesponedelnik_shiroka_laka_2010_030pesponedelnik_shiroka_laka_2010_042
Празникът е свързан със Сирни заговезни. Днес се провежда в първата неделя на месец март. В древността, обаче той се празнувал в понеделник. Шумът от хлопките на кукерите плашели и дразнели кучетата в селото. За това докато траело ритуалното прогонване на злото ги извеждали и събирали в селското дере. От там дошло и името на празника - Песпонеделник, a кукерите наричат песяци, разказват местните хора.

 

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Така живеем в Родопите

От 6 до 74-годишни гайдари се надсвирват в Гела

06-08-2011

От 6 до 74-годишни гайдари се надсвирват в Гела

9-тото гайдарско надсвирване в Гела започна с едноминутно мълчание в памет на доайена на гайдарите в Смолянск...

Жребецът Гошо-Мрак и кобилата Роза станаха шампиони

30-07-2012

Жребецът Гошо-Мрак и кобилата Роза станаха шампиони

Жребецът Гошо-Мрак и кобилата Роза станаха шампиони на Националното изложение на коне от породата каракачан...

Празник на смилянския фасул

31-10-2010

Празник на смилянския фасул

Всяка година в последната събота на октомври смолянското село Смилян отбелязва традиционния празник на фа...