Петър Кадиев /АБВ/: „С развитие във всички сектори ще спрем обезлюдяването на Родопите”

Петър Кадиев /АБВ/: „С развитие във всички сектори ще спрем обезлюдяването на Родопите”
Кандидат-депутатите от листата на АБВ /Алтернатива за българско възраждане/ за Смолянски избирателен район се срещнаха със симпатизанти от Неделино. На срещата присъстваха водачът на листата Петър Кадиев, Стамен Гочев, Шинка Янкова, Милен Личев и Соня Велинова.
„Получи се добър диалог, хората бяха подготвени и задаваха компетентни въпроси и искаха конкретни отговори”, коментира Петър Кадиев.
В Неделино поискаха държавата да подпомогне развитието на земеделието в родопския регион. Биха могли да се съдадат малки кооперации, които да бъдат конкуретноспособни на пазара и да произвеждат качествена продукция. В подобни кооперации обаче хората могат да влязат най-малко с 1 декар земеделска площ, а в Родопите земите са разпокъсани. Неделинци поискаха това условие да се промени и с ½ декар да могат да се кооперират.
Като приоритет на държавата трябва да бъде и тютюнопроизводството. В момента, заради ниските изкупни цени,  тютюнопроизводството замира, а българският тютюн се слави по целия свят с доброто си качество. „В съседна Гърция няма празно място, всеки сантиметър е засят с тютюн. Държавата е създала условия за това. Изкупните цени са в пъти по-високи от тези в България”, посочи Петър Кадиев. Освен това едно от неговите желания е да заработи Завод за преработка на картофи. „Това ще даде възможност за развитието на картофопроизводството, което, за огромно съжаление, също замира в Родопите, а всички знаят качествата на родопската продукция”, заяви кандидат-депутатът.
Относно енергетиката, хората в Неделино изразиха тревогата си от поредното повишаване цената на тока. Попитаха как би могло да се спре това. „Ние от АБВ искаме да се удължи срокът на 5-ти  и 6-ти реактор в АЕЦ „Козлудуй”. Ако това не се случи, съвсем скоро ще останем без ядрена мощност. В страната ни се проведе референдум за строежа на АЕЦ „Белене”, но мнението на хората не се взе под внимание. Там 50 % от работата е свършена и ако се продължи, в рамките на две години може да заработи. Трябва да е ясно, че ядрената енергетика произвежда ток на най-ниска цена. Зелената енергия, която се произвежда сега и виждаме в сметките си за ток, е много скъпа и недостъпна за нашите доходи и възможности. Постепенно трябва да бъдат затваряни ТЕЦ-овете, които са основния замърсител на въздуха”, заяви водачът на листата на АБВ Петър Кадиев.
Конкретно за нашия регион кандидат-депутатите от АБВ посочиха, че е необходимо да бъде създаден добър туристически продукт и това трябва да стане с намесата на държавата. „Нашите природни дадености в момента не се рекламират по никакъв начин”, категорични бяха кандидатите за народни представители.
Водачът на листата Кадиев заяви пред хората, че от дълго време търси начини в Смолян да бъде построен кабинков лифт, който да свързва Пампорово с града. „Така ще могат да се ползват едновременно ски-пистите в зимния ни курорт и възможностите на град Смолян – хотели, магазини, културни и природни забележителности”, каза Петър Кадиев. Той обясни, че външни инвеститори са имали желание да вложат средства в този проект, но банковата криза и падането на правителството в страната ни осуенили сключването на сделката.
По думите на Кадиев с постепенно развитие на всеки сектор ще се създадат работни места, а това ще бъде предпоставка хората да остават в Родопите и да се спре обезлюдяването на този прекрасен край. 
 
Пресцентър на АБВ в Смолян
 
КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре