Пичура обедини няколко поколения музиканти

Посмъртното честване на 90-годишнината от рождението на легендарния родопски кларнетист Тодор Пичуров - Пичура обедини няколко поколения музиканти. Стотици родопчани се стекоха в събота в смолянското село Момчиловци, за да се включат в тържествата.
90_godishnina_pichura_011
Юбилеят започна с откриването на фотоизложба във фоайето на местното читалище „Светлина – 1925 г.”, озаглавена „Тодор Пичуров – живот, музика, приятели…”. Снимките показват житейския и творчески път на именития музикант, станал емблема не само на Момчиловци, но и на Родопа планина с кларнета си, пословичното си чувство за хумор, лакардиите и страстта си към лова. В изложбата са намерили място спомени от семейството, войнишките години, незабравимите сватби, на които е свирил Пичура, юбилея през 1995 година… „Големият  момчиловец, емблематичната и незабравима личност Тодор Пичуров се обрича на музиката още 16-годишен. Надул  най-напред гайдата, но сърцето му останало в онзи духов инструмент с лъскавите копчета. Така се ражда легендата за кларнета, която го следва цял живот. Година след година Пичура се утвърждава като самобитен талант с богат репертоар от народни песни и мелодии за тежка маса. Той носеше радост, утеха и удоволствие във всеки дом”, каза при откриването на изложбата Васил Пичуров.
90_godishnina_pichura_006 90_godishnina_pichura_004
Без да е посветен в нотната граматика на мелодията, бай Тошо извайваше с кларнета си мелодията от първото чуване, това е Божия дарба. Големите празници не минаваха без него. Беше справедлив, честен и голям родолюбец. „Когато нашите потомци разлистват хрониките на историята, до поп Каньо - мъдреца и духовният наставник на няколко поколения, ще почитат и един музикален любимец, създал позитивни емоции във всеки дом”, каза още Пичуров.
90_godishnina_pichura_016 90_godishnina_pichura_018
Над 400 души препълниха големия салон на читалището за тържествения юбилеен концерт в памет на големия музикант. Мултимедийна презентация, подготвена от Васка Мавродиева и Мария Кетева, в която са използвани и откъси от книгата на Георги Гривнев „Легендата на кларнета”, просълзи присъстващите. Със ставане на крака и едноминутно мълчание, множеството почете паметта на даровитите музиканти, които вече не са между нас – Тодор Пичуров,   Димитър Пичуров, Никола Ангелов Моллов, Спиридон Каневски, Сава Ников.
90_godishnina_pichura_014 90_godishnina_pichura_020
В селото отдавна казват: „Няма вече Пичурово хоро и Попканьово пяюву”…„В Момчиловци по пет дипляни хоро се е извивало на мегдана – свят да ти се завие от игра. Каква беше тая магия, на която не можеше да устоиш, пред която не можеше да останеш със скръстени ръце отстрани? Дете се хванеше до дядо си, бъркаше стъпките, но се учеше, дъщеря до майка си, снаха до свекърва си, зет до тъста си, другоселец до момчиловец. А сърцето на Пичура се пълнеше и преливаше от драгост и топлина. И мегданът отесняваше, пукаше по краищата – ехото на свирнята се носеше към Устоското и Дупчовския камък”, пише в книгата си Георги Гривнев. Родопската песен е едно от най-големите богатства не само в нашата планина, а в цяла България и света.
90_godishnina_pichura_024 90_godishnina_pichura_028
Празникът започна с любимата на Пичура – „Катил Георги”, в изпълнение на Димитър Кермедчиев. На сцената се изявяваха още Дичо Ников, на когото Пичура завеща кларнета си, фолклорна група към читалището, с ръководител Елена Каневска,  певицата, която най-дълго време е пяла с оркестъра – Кина Илчева,  Христо Димитров – Леновеца, известният Кръстьо Баргански, музикантите Иван Пичуров, Иван Радков, Никола Кирев, Анастас Глухов, Петър Анилов, Стефан Радичев, Анастас Парев със синовете си, Анастас Иванов Парев, орк. „101 каба гайди” с ръководител Костадин Илчев, фолклорна група към местното училище, танцов състав „Хоп - Троп”, с ръководител Русанка Бодурова. Известните хумористични сценки от живота на Пичура представиха секретарят на читалището Златка Кисова и Михаил Палагачев.
90_godishnina_pichura_031 90_godishnina_pichura_034
Тодор Пичуров чувстваше музиката със сърцето си и показа пътя на десетки музиканти. До него цял живот беше тя – жената, която го крепеше в трудни мигове и неземно щастие – Елена Пичурова, която получи много поздравления на празника. Кметът на селото Мария Никова се преклони пред таланта на изявилите се музиканти и подари на Елена дар от името на всички момчиловчани.
По време на концерта благотворително се събираха средства за изграждането на чешма, в памет на легендарния родопски музикант - Пичура, която по негово желание ще потече до параклиса „Св. Димитър” край Момчиловци. „Събраните средства за вход на концерта – 375 лв. читалището ще дари за изграждането на паметната чешма”, обяви председателят на НЧ „Светлина- 1925” Мария Гаджева. Тържествата бяха уважени и от кметът на общината Дора Янкова, секретарят Петър Харадинов и много гости от близо и далече. Накрая всички заедно сбъднаха мечтата на момчиловските музиканти и завиха кръшно Пичурово хоро в центъра на селото.
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре