Menu
Вторник, 14 Март 2017 20:03

Пиесата „Нирвана“ от Константин Илиев в РДТ - Смолян

Написана от
Пиесата „Нирвана“ от Константин Илиев в РДТ - Смолян снимка: РДТ Смолян
„Нирвана“ от Константин Илиев пресъздава историята на последната нощ на култовата любов между поета Пейо Яворов и любимата му Лора Каравелова. Да стигнеш в чувството до края, да имаш смелостта да преминеш границите в мрачните дълбини на лудостите в емоцията, да изтерзаеш и опустошиш душата си и тази на любимия. Тези символи на изпепеляващата любов, каквито са Яворов и Лора, са нашата българска история сред световните примери на вечните любовни трагични саги.
В гърдите на мрачния и опустошен Яворов в постановката на Крум Филипов самоуверено се вмъква младия актьор Делян Илиев. Горящата Лора талантливо пресъздава младата актриса Бориса Сарафова, противопоставяйки в емоционалната битка своите женски слабости и оръжия. В крайните емоции двамата умело водят действието до безнадежността на трагичния финал, в който единственото разрешение е гръм от револвер в слепоочието.
Ние се страхуваме да живеем, страхуваме се и да умрем и така минава битието ни между смъртта и живота, казва мрачният поет. Яворов и Лора обаче не се страхуват да обичат докрай,въпреки че това неизбежно ги води до ненавист, неистово самонараняване и единствената утеха е „Нирвана“.
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!