Menu
Сряда, 15 Август 2018 05:38

Плащеницата на Св. Богородица премина по улиците на Широка лъка

Публикувана от Прочетена 1249 пъти

 Красив и впечатляващ за вярващите, изненадващ за гостите на селото  църковен ритуал ще се запомни дълго, свързан с празника „Голяма Богородица“.  След като бе извършено опелото на Св. Богородица в едноименния храм в Широка лъка на Вечернята на 14 август от архиерейския наместник Негово Високопреподобие архимандрит Висарион, енорийския свещеник Иван Марински и  секретаря на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков плащеницата  бе изнесена от тримата духовници от храма и предадена на богомолците, за да потегли литийното шествие през селото, а не както досега само около църквата.  Умилително, затрогващо, уважително,  шествието потегли по стръмната горна улица, за да слезе на главната, като се редуваха по четирима да носят с благодарност  плащеницата на Св. Богородица, върху която бе извършено в храма опелото. Имаше деца и младежи, които за първи път се докосваха до светиня.

Връщайки се, шествието спря пред църквата, за да бъдат осветени за здраве и благоденствие  принесените хляб, пити, постни сладки. През това време плащеницата продължаваше да бъде вдигната на ръце, а после внесена в храма и поставена на специалната маса. Последва благодарност и прощаване с Божията Майка, целуване на плащеницата и поклони, първо  от духовниците, а след това от присъстващите.

Вечернята с опелото на Св. Богородица /подобно на Христовото опело/ се отслужва  срещу  празника  „Голяма Богородица“ , който е на 15 август.

В предпразничното богослужение на 14 август вечерта, възглавено от архимандрит Висарион, участваха хористи от селото и от Смолян, а също и икопядоконите Георги Гаджев и Георги Чолаков. За служението от Смолян пристигнаха зам.-областният управител Владимир Гърбелов, зам.-кметът на община Смолян Венера Аръчкова, командирът на 101-и Алпийски полк полковник Димитър Кацаров, председателят на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва Христо Стойков. Всички – домакини и гости, с видимо уважение и милост следяха ритуала с похвални и /странно съчетание за света/… погребални песни, които проследяват живота на  Св. Богородица и ролята за спасяването на света чрез Нейния Син. В един от тропарите се пее: „Люде, с любов се съберете днес! Радвайте се, възклицавайте и ликувайте с веселие! Защото Божията Майка преминава славно от земните жители към небесните!“

Близо два часа продължава богослужението за св. Богородица  в навечерието на големия й празник и през цялото време то е песенно, което го прави дълбоко вълнуващо като тест и напеви: „ Цялото множество небесни и земни славят теб, чиста Богородице, която живееш и след смъртта. Макар да умираш сега, Дево, кат нас, но си станала Царица на всичко, защото си заченала Твореца Бога. Възхвалиха всички божи ангели теб: по-горе от небесата си се издигнала. Паднаха пред теб и се поклониха… Цялата вселена с обич слави Твоето успение.“

Иконом Запрян Шиков поздрави всички, дошли в този стародавен храм да благодарим и да се помолим на Божията Майка. Призова Тя да ни пази, да бди винаги над селото и целите Родопи, да закриля семействата.

Негово Високопреподобие  архимандрит Висарион благослови всички в храма и пожела да живеем във вярата, да крепнем в надеждата и да пребъдваме в любовта.

Църквата „Успение Богородично“ в с Широка лъка е построена през 1834 г. по предание за 40 дни. Празнично украсена, тя посреща миряни и гости с отворени врати. Дворното пространство е като изложба на цветя. Чисто и светло навсякъде. От 11 години храмът се поддържа от отец Иван Марински с помощта на миряни. Утре – 15 август,  на храмовия  празник той ще отслужи светата божествена Литургия.

 Росица Примовска

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!