Понеделник, 19 Ноември 2018 06:03

Пловдивска света митрополия  награди 7 деца от Смолян в Петия национален конкурс „Въведение Богородично“

Пловдивска света митрополия  награди 7 деца от Смолян в Петия национален конкурс „Въведение Богородично“

Първа награда  за Марина Кръстева от 9 клас, две трети награди за Васил Кременаров  от 6 клас и Иван Данев от 5 клас за рисунки отреди журито на Пловдивска св. митрополия с председател Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений. И тримата са ученици в ППМГ „Васил Левски“ – Смолян, с преподавател по изобразително изкуство математичката Милка Кокудева.

Други четири смолянски деца бяха наградени за есета в Петия национален конкурс на митрополията „Въведение Богородично“ от Неделното училище към храм „Св. Николай Чудотворец“  в Устово с преподавател по писане Росица Примовска. Първи награди  получиха Антония Кушлева в 10 клас  от Езиковата гимназия „Иван Вазов“ и Йорданка Маджаров  в 7 клас от Четвърто основно училище „Стою Шишков“. С втори  наградиза есе бяха отличени Лилия Станкова  в 9 клас  от  Езиковата гимназия „Иван Вазов“ и Елена Стоева в  7 клас от Четвърто основно училище „Стою Шишков“.

В конкурса са участвали над 300 ученици от 1 до 12 клас от цялата страна. Той бе обявен  с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в чест на празника „Въведение Богородично“ – Ден на християнското семейство и православната младеж, който се отбелязва на 21 ноември.

В навечерието на празника в Пловдив бе проведено внушително тържество за награждаване на победителите в конкурса, открито с песнопенията за Божията Майка на Детски хор към храм „Св.Николай Чудотворец“ в Смолян с диригент Соня Цветкова. Председателят на журито епископ Арсений връчи награди на 95 деца и на всички пожела да укрепват и развиват талантите си за своя полза и за удовлетворение на родителите си. По примера на света Богородица имайте вяра и чистота, каза им тай, обичайте родителите си, каквото е петата Божа заповед и помнете, че щастието е там, където е Бог.

Искрена благодарност към митрополит Николай - вдъхновителя за провеждане на конкурса и за големите му грижи към децата, изрази завеждащ Културно-просветния отдел в митрополията Недка Чолакова. Благодари и на журито за компетентното и безпристрастно оценяване на творбите. Тя подчерта, че участниците в конкурса много искрено, чистосърдечно са успели да пресъздадат ценностите на  християнското семейство и примера на Дева Мария, която само на 3 години е въведена в Йерусалимския храм от своите родители и е посветена на Бога, за да стане по-късно Майка на Божия Син.

В храм „Св. Петка“ за всички деца, родители, учители и възпитатели бе отслужена молитва от епископ Арсений и свещеници с призоваване Бог да пази сърцата и укрепява волята им, да бди над семействата.

Храм "Св. Николай Чудотворец"

{gallery}nagradi_detsa_2018{/gallery}

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!