Пловдивската митрополия спечели правата за собственост върху манастир „Св. Кирик и Юлита” край Асеновград

Манастир „Св.св.Кирик и Юлита” кв.Горни Воден, гр.Асеновград
Върховният касационен съд даде манастир „Св. Кирик и Юлита“ на Българската православна църква – респективно на Пловдивска митрополия. Решението  е окончателно и не подлежи на обжалване.
След дългогодишна съдебна битка със Съюза на архитектите в България Пловдивският митрополит Николай вчера  окончателно спечели правата за собственост върху манастира „Св. Кирик и Юлита” край Асеновград. По думите му, това е първото дело от подобен мащаб, което Църквата печели.  То беше заведено от архитектите през 2008 г., след като дядо Николай им изпрати нотариална покана да върнат имота на Църквата. Мотивите на владиката бяха, че имотът не се ползва по предназначение. Още повече, че е нарушен договорът за преотстъпване, според който архитектите е трябвало да поддържат манастирския храм. А той е в окаяно състояние. След дълго събиране на доказателства на 29 ноември 2010 г. Окръжният съд в Пловдив се произнесе в полза на Църквата, като отхвърлиха иска на архитектите за собственост по давност. Миналата година и Апелативният съд отхвърли претенциите на архитектите. Което позволи на митрополита да влезе във владение. Обителта се стопанисва от Съюза на архитектите от 1982 г., когато под натиск на комунистическата власт тогавашният Пловдивски митрополит Варлаам я дава за ползване. Вчера  Върховният касационен съд  не прие жалбата на архитектите.  Така на практика от 5 март манастирът не само пред Бога, но и по закон с акт на Темида е собственост на Пловдивската митрополия.

По този повод Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи Благодарствен молебен и ще отправи специално архипастриско послание до духовенството и православните християни на Пловдивска епрахия в катедралния храм „Успение Богородично”  на 8 март 2Неделя на Великия пост- св. Григорий Палама от 10.00 часа.

Благодарствени молебени ще бъдат отслужени във всички храмове на епархията, а църковните камбани в този ден ще бият тържествено в продължение на половин час от 10.00 ч. до 10.30ч., съобщиха от Пловдивската митрополия.
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре