Петък, 06 Март 2015 11:18

Пловдивската митрополия спечели правата за собственост върху манастир „Св. Кирик и Юлита” край Асеновград

Манастир „Св.св.Кирик и Юлита” кв.Горни Воден, гр.Асеновград
Манастир „Св.св.Кирик и Юлита” кв.Горни Воден, гр.Асеновград Манастир „Св.св.Кирик и Юлита” кв.Горни Воден, гр.Асеновград снимка: Пловдивска митрополия
Върховният касационен съд даде манастир „Св. Кирик и Юлита“ на Българската православна църква – респективно на Пловдивска митрополия. Решението  е окончателно и не подлежи на обжалване.
След дългогодишна съдебна битка със Съюза на архитектите в България Пловдивският митрополит Николай вчера  окончателно спечели правата за собственост върху манастира „Св. Кирик и Юлита” край Асеновград. По думите му, това е първото дело от подобен мащаб, което Църквата печели.  То беше заведено от архитектите през 2008 г., след като дядо Николай им изпрати нотариална покана да върнат имота на Църквата. Мотивите на владиката бяха, че имотът не се ползва по предназначение. Още повече, че е нарушен договорът за преотстъпване, според който архитектите е трябвало да поддържат манастирския храм. А той е в окаяно състояние. След дълго събиране на доказателства на 29 ноември 2010 г. Окръжният съд в Пловдив се произнесе в полза на Църквата, като отхвърлиха иска на архитектите за собственост по давност. Миналата година и Апелативният съд отхвърли претенциите на архитектите. Което позволи на митрополита да влезе във владение. Обителта се стопанисва от Съюза на архитектите от 1982 г., когато под натиск на комунистическата власт тогавашният Пловдивски митрополит Варлаам я дава за ползване. Вчера  Върховният касационен съд  не прие жалбата на архитектите.  Така на практика от 5 март манастирът не само пред Бога, но и по закон с акт на Темида е собственост на Пловдивската митрополия.

По този повод Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи Благодарствен молебен и ще отправи специално архипастриско послание до духовенството и православните християни на Пловдивска епрахия в катедралния храм „Успение Богородично”  на 8 март 2Неделя на Великия пост- св. Григорий Палама от 10.00 часа.

Благодарствени молебени ще бъдат отслужени във всички храмове на епархията, а църковните камбани в този ден ще бият тържествено в продължение на половин час от 10.00 ч. до 10.30ч., съобщиха от Пловдивската митрополия.

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!